Portparolka Tihanovske: Pretili su joj ─ ili da ode iz zemlje, ili će njena deca ostati siročad

© AFP 2023 / PETRAS MALUKASLiderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska
Liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka beloruske opozicione liderke Svetlane Tihanovske Ana Krasuljina ispričala je da je bivša kandidatkinja za predsednika Belorusije napustila zemlju, jer joj je policija pretila da će „njena deca rasti kao siročad“ ukoliko to ne učini.

Prema rečima Krasuljine, Tihanovska je morala da ode iz zemlje nakon razgovora sa predstavnicima snaga bezbednosti.

Portparolka je u intervjuu za Jutjub projekat „I prasnuo je Grem“ iznela tvrdnju da je opozicionoj liderki dat izbor – ili da ode van Belorusije, ili će njena  deca odrasti kao siročad.  

Kandidatkinja za predsednika Belorusije Svetlana Tihanovska  - Sputnik Srbija
Glavna protivnica Lukašenka odustala od protesta: Neću u zatvor

Krasuljina je istakla da joj je to bilo dovoljno da shvati postupke Tihanovske i dodala da je ni najmanje ne osuđuje.

Ranije je Tihanovska objasnila zašto ne želi da se u bliskoj budućnosti vrati u Belorusiju. Prema rečima političarke, ona se za sada ne oseća bezbedno u svojoj zemlji. Takođe je naglasila da ukoliko bi joj se ukazala mogućnost da živi u Belorusiji bez straha od krivičnog gonjenja – ostala bi u zemlji i „ne bi razmišljala ni sekundu“.

Situacija u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala