Nova slika glavnog grada: Na Kalemegdanu zasađene palme /foto/

© Foto : JKP „Zelenilo-Beograd“Ispred paviljona je zasađeno šest stabala visokog kvaliteta, uvezenih iz Španije
Ispred paviljona je zasađeno šest stabala visokog kvaliteta, uvezenih iz Španije - Sputnik Srbija
Pratite nas
JKP „Zelenilo-Beograd“, Beograd je danas na zelenoj površini ispred paviljona Cvijete Zuzorić na Kalemegdanu zasadilo egzotičnu vrstu drveća – palme. Ovo je prvi put u Beogradu da su na javnoj zelenoj površini zasađena stabla palmi.

Zasađeno je šest stabala vrste Trachycarpus fortunei. Sadnice su veoma visokog kvaliteta, a uvezene su iz Španije. Stručnjaci JKP „Zelenilo-Beograd“, Beograd su odabrali primerke koji su visine oko 3.5 metra, jednakog rasta. Sadnice će odmah po sadnji dati estetski efekat na ovoj zelenoj površini. Palme su zasađene u dva reda (po tri stabla) kako bi se naglasio ulazak u park Kalemegdan i prilaz paviljonu.

© Foto : JKP „Zelenilo-Beograd“Ispred paviljona je zasađeno šest stabala visokog kvaliteta, uvezenih iz Španije
Nova slika glavnog grada: Na Kalemegdanu zasađene palme /foto/ - Sputnik Srbija
Ispred paviljona je zasađeno šest stabala visokog kvaliteta, uvezenih iz Španije
Poslednjih godina smo svedoci promene klime, koja se polako menja od kontinentalne i postaje sličnija submediteranskoj. Zime u Beogradu su postale blage i bez ekstremno niskih temperatura. Zbog toga se otvorila mogućnost da „Zelenilo-Beograd“ po prvi put na javnu zelenu površinu zasadi palme koje do sada nisu bile karakteristične za ovo naše podneblje. Ipak, ozelenjavanje egzotama nije nešto što ne postoji u Beogradu. U privatnim vrtovima godinama unazad nalaze se uspešno odgajeni odrasli primerci palmi, banana, maslina i sl.  Vrsta palme koja je zasađena danas na Kalemegdanu veoma dobro, bez oštećenja, podnosi niske temperature do -15 stepeni Celzijusa.

© Foto : JKP „Zelenilo-Beograd“Odabrani su primerci visine oko 3.5 metra, jednakog rasta
Nova slika glavnog grada: Na Kalemegdanu zasađene palme /foto/ - Sputnik Srbija
Odabrani su primerci visine oko 3.5 metra, jednakog rasta

Prilikom današnje sadnje „Zelenilo-Beograd“ je primenilo  sve potrebne tehnološke mere. Pažljivo je napravljeno strukturno zemljište za sadnju, koje će omogućiti sadnicama dobre uslove za razvoj. Supstrat se sastoji od mešavine humusa i dve frakcije šljunka, kako bi se obezbedila drenaža. Ispod sadnica je postavljen takođe drenažni sloj i izvršeno je njihovo ankerovanje.

© Foto : JKP „Zelenilo-Beograd“, Beograd su odabrali primerke koji su Tokom zimskih meseci stabla palmi će se štititi povezivanjem krošnje i zaštitom debla od niskih temperatura
Nova slika glavnog grada: Na Kalemegdanu zasađene palme /foto/ - Sputnik Srbija
Tokom zimskih meseci stabla palmi će se štititi povezivanjem krošnje i zaštitom debla od niskih temperatura
Tokom zimskih meseci stabla palmi će se štititi povezivanjem krošnje i zaštitom debla od niskih temperatura.

U toku narednih dana JKP „Zelenilo-Beograd“, Beograd će oko palmi izvršiti sadnju kuglastih formi fotinije, lavande i sezonskog cveća, čime će zelena površina ispred paviljona Cvijete Zuzorić dobiti svoj finalni, nesvakidašnji izgled.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala