Kremlj: Rusija poštuje obaveze Konvencije o zabrani hemijskog oružja

© AP Photo / Alexander Zemlianichenko JrPrazna ulica pored zidina Kremlja zbog uvođenja karantina u Moskvi
Prazna ulica pored zidina Kremlja zbog uvođenja karantina u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kremlj odbacuje optužbe za postojanje zabranjenih toksičnih supstanci: Rusija poštuje sve obaveze Konvencije o zabrani hemijskog oružja, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Apsolutno je nedopustivo prisustvo hemijskog oružja ili nekog njihovog elementa i u Rusiji i u Evropi ili negde drugde, jer nastavljamo da poštujemo sve obaveze Konvencije o zabrani hemijskog oružja“, rekao je Peskov novinarima.

On je dodao da nije važno šta predsednik Rusije Vladimir Putin misli o „Novičoku“, budući da se ni on ni njegovo okruženje ne bave razvojem hemikalija, niti su hemičari. Važno je koliko je ova supstanca opasna i smrtonosna.

„Važno je šta su o ovome više puta govorili i izražavali stručnjaci, uključujući i one koji su svojevremeno bili uključeni u proizvodnju ove supstance“, precizirao je Peskov.

Od svega što su rekli stručnjaci i specijalisti bitno je koliko je ova supstanca opasna i smrtonosna, kao i činjenica da se ova supstanca sintetizovala, sintetiše i može se sintetizovati u mnogim zemljama sveta u bilo kom trenutku.

„I treća stvar, koja nije uvek moguća, a često i nemoguća, jeste utvrđivanje porekla ove supstance, jer se ona može sintetizovati u raznim laboratorijama. To je ono što kažu stručnjaci. To ne može da kaže Putinovo okruženje, oni nisu hemičari, samo može da konstatuje šta su rekli specijalisti“, dodao je Peskov.

Odgovarajući na pitanje da li se o ovoj situaciji izveštava predsednik, Peskov je rekao: „Naravno“.

Poslednji kilogram bojnih otrova koji je imala Rusija uništen je 27. septembra 2017. Tako je ciljni program zemlje, koji se sprovodi od 1996. godine, završen pre roka, a Rusija je sto odsto ispunila svoje obaveze prema Konvenciji o zabrani hemijskog oružja, eliminišući oko 40 hiljada tona toksičnih supstanci.

Slučaj Navaljni

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu.

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Lekari su 7. septembra probudili Navaljnog iz kome.

Navaljni je ranije danas otpušten iz bolnice.

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Tužilaštvo i policija Rusije započeli su svoje istrage već prvog dana hospitalizacije Navaljnog u Omsku 20. avgusta. Rusko tužilaštvo je zatražilo od Nemačke da objavi informacije o ispitivanjima i preliminarnim dijagnozama ruskog blogera. Pošto je zahtev hitno prosleđen, Moskva je očekivala jednako brz odgovor od nemačke prestonice, ali nije dobila nikakve informacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala