Bugarski ekspert: Kada je reč o protestima, Borisov počinje da liči na Trampa

© Sputnik / Aleksandr Юrьev / Uđi u bazu fotografijaPogled na glavni grad Bugarske, Sofiju
Pogled na glavni grad Bugarske, Sofiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kada je reč o protestima, bugarski premijer Bojko Borisov počinje da liči na američkog predsednika Donalda Trampa, smatra sociolog Evelina Slavkova iz agencije za sociološka istraživanja „Trend“ i ističe da mu mnogi govore da je kriminalac, a da im on odgovara da sluša zdrav razum i da će se boriti da ostane na vlasti do kraja.

Deo bugarskog društva želi da predsednik zemlje Rumen Radev i premijer Bojko Borisov sednu za pregovarački sto i dođu do nekog dogovora, a deo nastavlja da zahteva ostavku premijera. Ima i onih koji žele da vlada ostane na vlasti, a da ostavku podnese predsednik, smatra Slavkova.

Kako je rekla, za sada je mala verovatnoća da Radev i Borisov zaista mogu o nečemu da se dogovore.

„S jedne strane, ako Radev sedne da se dogovara s Borisovom, to će biti shvaćeno kao izdaja predsednika, a s druge, možda ni Borisov ne vidi smisao toga da sedne i nešto komentariše“, izjavila je Slavkova za „Novu“.

Istovremeno, ekspert iz agencije „Galup internešenal“ Pirvan Simeonov kaže da protesti traju već više od dva meseca, ali da nije bilo ostavke, zbog čega se može očekivati da će aktuelna vlada uspeti da završi svoj mandat bez podnošenja ostavke.

„Razgovarali smo o tome još od prvih dana protesta. To je taktika Borisova – da pokuša da ostane do samog kraja i da daje novac“, rekao je Simeonov.

Prema rečima sociologa, Borisov računa na to da takvih revolucionarnih raspoloženja nema u samom društvu, za razliku od demonstranata.

„Borisov počinje da podseća na Trampa – protiv njega protestuju kosmopolitska inteligencija i levica. Govore mu da je kriminalac, a on im odgovara da sluša ćutljivu većinu i zdrav razum i da će ostati do kraja“, dodala je ekspert.

Podsetimo, potpredsednik bugarske vlade, ministar odbrane Krasimir Karakačanov u utorak je ponovo pozvao predsednika i premijera Bugarske na dijalog, istakavši da ako se nastavi trend podela i konfrontacije, Bugari rizikuju da postanu manjina u svojoj zemlji. S tim u vezi, predsednik je rekao da je spreman na dijalog samo ako Borisov ispriča o poreklu kompromitujućih informacija i šemama korupcije.

Inače, ranije je saopšteno da su u jučerašnjim sukobima na protestima u Sofiji povređena tri policajca, a da je jedna osoba privedena.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala