Blumberg: Rusija je lider na svetskom tržištu pšenice

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaŽetva ozime pšenice
Žetva ozime pšenice  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslednjih godina Rusija je ozbiljno povećava svoj udeo na svetskom tržištu pšenice i teži da učvrsti svoje liderstvo u toj sferi, piše Blumberg.

Autor članka podseća da je za poslednjih 20 godina Rusija od države-uvoznika pšenice postala izvoznik sa 20 odsto svetskih zaliha. Rusku pšenicu kupuje više od 100 država – Egipat, Filipini, Saudijska Arabija. Nedavno im se pridružio i Alžir. Autor članka to smatra „probojem“.

Prošle nedelje, Alžirska agencija za žitarice objavila je spremnost za kupovinu proizvoda iz Rusije sa sledećeg tendera.

„Primetan je vrtoglavi rast kako obima proizvodnje tako i obima izvoza pšenice iz Rusije. Ona je preduzela velike napore da poveća svoj udeo na tržištu i taj udeo nastavlja da raste“, rekao je direktor britanske kompanije CRM AgriCommodities Džejms Boulsvort.

U članku se naglašava da je Rusija za 10 godina preuzela od EU i SAD značajan udeo svetskog tržišta. U Egipat na primer, Rusija je osvojila 80 odsto tendera, dok će isporuke Alžiru naneti ozbiljan udar Francuskoj za koju je ova afrička država najveći uvoznik robe. 

Međutim, autori članka upozoravaju da bi u bliskoj budućnosti Rusija Kanada i Australija mogle postati konkurenti Moskve, s obzirom na porast njihove proizvodnje.

U članku se naglašava da ruski poljoprivrednici koriste nove prihode za kupovinu prvoklasne opreme što je omogućilo da se poveća prinos i prošire skladišta za čuvanje pšenice kako bi se bolje kontrolisala cena.

„Pšenica im je tako dobrog kvaliteta da iz godine u godinu otkrivaju sve nova i nova tržišta“, rekao je ekonomski ekspert iz britanske brokerske kompanije Marex Spectron Georgij Slavov.

Po njegovom rečima, niski rashodi za logistiku pomogli su Rusiji za osvoji deo tržišta od takvih izvoznika kao što su SAD.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala