Ana Brnabić: Vučić odlučuje o mandataru

© Tanjug / Dragan KujundžićAleksandar Vučić i Ana Brnabić
Aleksandar Vučić i Ana Brnabić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneti odluku o sastavu i mandataru nove vlade i dodala da je o tome razgovarala sa njim, ne iznoseći više detalja.

„Na pitanje da li ću ostati na mestu premijera ne mogu da odgovorim jer o mandataru odlučuje predsednik. Razgovarala sam o tome sa predsednikom, kako će se sve to odvijati, videćemo. Niko ne sedi skrštenih ruku, vidite koliko se radi, koliko je dinamičan period i mesec iza nas“, rekla je Brnabićeva za RTS.

Ona je navela da tehnička vlada radi sve što može i da nastavlja implementaciju projekata koji su već počeli.

„Građani ne gube ništa, a imamo vremena do 3. novembra za vladu, ne sedimo skrštenih ruku, pre svega predsednik Vučić“, navela je Brnabićeva, prenosi Tanjug.

Nova era u odnosima Srbije i SAD

Brnabićeva je rekla da je nastupila nova era u političkim i ekonomskim odnosima SAD i Srbije i istakla da Srbija, nakon otvaranja kancelarije američkog DFC u Beogradu, ima pristup „neograničenim sredstvima“, ali da od kvaliteta i broja projekata zavisi koliko će ih iskoristiti.

Ona je rekla da su odvojena sredstva za Srbiju, ali da je sada na nama koliko brzo ćemo imati spremne projekte i ideje, ističući da se juče razgovaralo o ulaganjima u pet prioritetnih oblasti - infrastrukturu, mala i srednja preduzeća, inicijativu „mali Šengen“ i regionalnu privredu, razvoj privrede u Srbiji i poljoprivredu.

Kad je reč o infrastrukturi, Brnabićeva kaže da se govori o projektima u vrednosti od 4 milijarde evra, od kojih je prioritet „autoput mira“, kao i pruga Niš-Kuršumlija.

Kad je reč o privatnom sektoru i malim i srednjim preduzećima, govori se o garantnoj šemi za sektor malih i srednjih preduzeća.

„Tu bi DFC obezbedio jednu milijardu dolara kredita, mi bismo porili rizik prvog gubitka“, rekla je Brnabićeva.

Treća oblast je sve što se tiče inicijative „mali Šengen“, podrška za regionalnu privredu, infrastrukturu, dok se četvrta oblast odnosi na dalje uslove za razvoj privrede i investiranje od strane DFC u industrijske zone.

Peta oblast je poljoprivreda, sa naglaskom na podršku ženskom preduzetništvu u poljoprivredi i mladim poljoprivrednicima, rekla je ona.

„Sa prisustvom DFC imamo pristup neograničenim sredstvima, koliko ćemo iskoristiti je do nas i naših projekata“, rekla je Brnabićeva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala