Aleksa Bečić, novi predsednik Skupštine Crne Gore /video, foto/

© Sputnik / Nebojša PopovićLider koalicije „Mir je naša nacija“ i predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić izabran je za predsednika Skupštine Crne Gore.
Lider koalicije „Mir je naša nacija“ i predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić izabran je za predsednika Skupštine Crne Gore. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Aleksa Bečić iz Demokrata novi je predsednik Parlamenta Crne Gore. Njegov izbor podržali su poslanici tri koalicije: "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo, Bošnjačka stranka i Albanska lista Nik Đeljošaj. Uzdržani su bili poslanici DPS-a, SD-a i SDP-a, protiv je bila Liberalna partija.

Od 71 ubačenog listića, 46 je bilo važećih, od čega 45 glasova za i jedan protiv, saopštio je predsedavajući Miodrag Lekić.

Bečić je položio zakletvu.

"Zaklinjem se da ću dužnost vršiti po Ustavu i zakonu, čestito, odgovornmo i savesno, tako mi Bog pomogao".

"Neopisiva je čast biti izabran za predsednika najvišeg zakonodavnog tela", naveo je on.

Zahvalio je na izboru kolegama iz koalicija, posebno kolegama iz manjinskih partija na podršci i ukazanom poverenju.

"Oni koji me nisu glasali da znaju da ću se za njih još više boriti, da su im moja vrata širom otvorena. Neću ih napadati, kritikovati ili proglašavati protivnicima države. Hoću da opozicija ima bolji status nego što smo ga mi imali", poručio je Bečić.

© Sputnik / Nebojša PopovićLider koalicije „Mir je naša nacija“ i predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić
Aleksa Bečić, novi predsednik Skupštine Crne Gore /video, foto/ - Sputnik Srbija
Lider koalicije „Mir je naša nacija“ i predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić

Demokratska kultura i kohezija u društvu nalažu da onaj ko je na čelu parlamenta mora da štiti opoziciju, jer bez nje nema parlamentarizma, istakao je on.

"Parlament ne sme nikada više biti protočni bojler, ni brana reformskoj i razvojnoj politici Crne Gore. Parlament je temelj i krov Crne Gore, duša demokratije i to niko ne sme ugroziti. Nepoštovanje, netoleranciju i svađe treba da zameni dijalog, tolerancija", naveo je Bečić.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala