Abe: Spreman sam da pomognem premijeru u pregovorima sa Rusijom o mirovnom sporazumu

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPremijer Japana Šinzo Abe
Premijer Japana Šinzo Abe - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šinzo Abe, koji se nedavno povukao sa mesta premijera Japana, nada se da će novi šef vlade Jošihide Suga aktivno pregovorati sa Rusijom o zaključivanju mirovnog sporazuma i spreman je da mu u tome intenzivno pomaže.
„Pregovori u kojima se sukobljavaju nacionalni interesi ne mogu da budu jednostavni. Ali teritorijalno pitanje ne sme da se zanemari. Nadam se da će i pri novom premijeru pregovori aktivno teći radi zaključivanja mirovnog sporazuma Japana s Rusijom. Pomagaću u tome kao običan poslanik“, rekao je Abe u intervjuu za list „Jomiuri“.

Bivši premijer je takođe ocenio da „predsednik Rusije Vladimir Putin takođe želi da u srednjoročnoj perspektivi reši problem mirovnog sporazuma i jača odnose s Japanom“.

Šinzo Abe - Sputnik Srbija
Abe: Boli me što odlazim, a nisam rešio pitanje mirovnog sporazuma sa Rusijom

Ranije je Suga izjavio da namerava da nastavi dijalog s Rusijom kako bi se razjasnilo pitanje pripadnosti Kurilskih ostrva.

Spor oko Kurilskih ostrva

Rusija i Japan vode pregovore o zaključivanju mirovnog sporazuma, a Tokio se nada da će taj cilj biti postignut rešavanjem teritorijalnih pitanja, odnosno statusa Južnih Kurila.

Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Moskva insistira na tome da su ostrva ušla u sastav Sovjetskog Saveza na osnovu ishoda Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima ne podleže preispitivanju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala