Većina stanovništva Rusije moći će da se vakciniše za najviše godinu dana

© Foto : Press-služba AFK "Sistema" / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja vakcine protiv kovida 19
Proizvodnja vakcine protiv kovida 19 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Do novembra je planirano da se proizvodi pet-šest miliona doza vakcine mesečno protiv virusa korona, a u roku od devet do 12 meseci biće moguće vakcinisati većinu stanovništva Rusije, izjavio je direktor centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.

„Trenutno je glavni organizacioni zadatak, nesumnjivo, povećanje proizvodnje. Preduzeće koje se nalazi na teritoriji instituta 'Gamaleja' radi u tri smene, ali ne može da obezbedi, naravno, ni blizu neophodne količine potrebne za vakcinaciju velikog dela stanovništva naše zemlje“, rekao je on za okruglim stolom „Kovid 19 u Rusiji: Pogled profesionalne zajednice“ u međunarodnoj informativnoj agenciji „Rusija sevodnja“.

On je objasnio da se prenos tehnologija trenutno odvija na najmanje tri-četiri platforme i do novembra je „planirana proizvodnja pet-šest miliona doza vakcine“.

„Kako shavatamo, to će omogućiti da se u roku od devet meseci do godinu dana vakciniše naše stanovništvo, kako bismo postigli nivo vakcinacije od oko 70-80 odsto, što će omogućiti zaustavljanje cirkulacije ovog patogena na nivou populacije“, precizirao je specijalista.

Direktor centra je takođe istakao da su probne partije vakcine protiv kovida 19 već stigle u sve ruske regione.

Sve ide po planu sa ruskom vakcinom

Prema rečima Gincburga, postregistraciona istraživanja vakcine protiv kovida 19 „Sputnjik V“ odvijaju se po planu.

„Kako je saopštio ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško, otprilike 14-15 odsto dobrovoljaca ima komplikacije. Odnosno, tu su tempratura do 38 stepeni, crvenila na mestu uboda i glavobolja. Kao pravilo, svi ti simptomi prolaze tokom prvih dana nakon vakcinacije, a kod 85 odsto vakcinisanih osoba nisu primećena nikakva neželjena dejstva. Tačnije, sve ide po planu“, rekao je on.

Dodao je da je oko 2,5 dobrovoljaca dobilo prvu komponentu vakcine protiv korone u okviru postregistracionih ispitivanja.

Ko sme, a ko ne sme da se vakciniše

Specijalista je istovremeno naglasio da se vakcina protiv korone ne sme dati osobama koji su oboleli od kovida 19.

„Preparat pod nazivom vakcina nije medicinski preparat, već profilaktički, treba da se primeni pre nego što se pojavi moguća bolest“, objasnio je on.

Govoreći o vakcinaciji ljudi starijih od 80 godina, izrazio je uverenje da oni treba da upotrebe preparat.

On se osvrnuo i na vakcinaciju protiv korone trudnica, rekavši da je potrebno sprovesti zasebno kliničko ispitivanje kako bi njima bilo dozvoljeno da prime vakcinu.

„Potrebno je obaviti odvojeno kliničko ispitivanje, koje nije rađeno“, rekao je.

Odgovarajući na pitanje novinara da li su bile neke alergijske reakcije na vakcinu „Sputnjik V“ kod osoba koji su je već primili, Gincburg je istakao da one nisu primećene.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala