U Rusiji uskoro ispitivanje još jedne vakcine protiv virusa korona

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaVakcinaciя dobrovolьcev protiv COVID-19 v Moskve
Vakcinaciя dobrovolьcev protiv COVID-19 v Moskve - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo zdravlja Rusije izdalo je dozvolu za klinička ispitivanja vakcine protiv virusa korona koju je razvio Centar „Čumakov“, saopštila je pres-služba ministarstva.

U ispitivanjima vakcine učestvovaće više od tri hiljade dobrovoljaca, što ispunjava zahteve Svetske zdravstvene organizacije, dodalo je Ministarstvo.

Klinička ispitivanja vakcine započeće uskoro u Kirovu, Sankt Peterburgu i Novosibirsku. Dobrovoljci će se posle vakcinacije 16 dana nalaziti u izolaciji u bolnici.

„Očekujemo da će se klinička ispitivanja završiti u novembru ove godine“, rekao je generalni direktor Centra „Čumakov“, dopisni član Ruske akademije nauka Ajdar Išmuhametov.

U Rusiji je prva vakcina na svetu protiv virusa korona „Sputnjik V“ registrovana u avgustu. Razvio ju je Naučno-istraživački institut „Gamaleja“, a proizvodi se zajedno sa Ruskim fondom za direktne investicije.

Masovna vakcinacija započinje nakon povećanja proizvodnje preparata i sakupljanja podataka iz postregistracionih istraživanja.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju novog virusa korona, kovid 19, za pandemiju. Prema poslednjim podacima, u svetu je do danas zaraženo više od 31,5 miliona ljudi, od čega je više od 969 hiljada umrlo.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala