Samo za odrasle: Zadruge, Farme i Parovi – u gluvo doba noći

© Fotolia / Mita Stock ImagesDevojka sa daljinskim upravljačem gleda televiziju
Devojka sa daljinskim upravljačem gleda televiziju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rijaliti progami suočeni su sa odlukom koja može da im uništi rejting. REM je naložio da se emitovanje takvih sadržaja ograniči na period od 23 do 6 sati ujutru, jer štetno utiču na mlade. Iako postoji armija gledalaca koja će biti nezadovoljna, mnogi su saglasni da je to prvi korak ka normalizaciji medijskog prostora.

Bliži li se kraj potpunoj slobodi rijaliti programa? Prema pravilniku koji treba da bude izrađen, Zadruge, Parovi i ostale Farme moći će da se emituju samo sedam sati i to nakon 23 časa. U terminu filmova za odrasle, ili što bi se u šali reklo – po jeftinijoj struji.

Sputnjik je ovim povodom kontaktirao nadležne, stručnjake ali i nekadašnje učesnike rijalitija. Svima smo postavili isto pitanje, šta mislite o novoj odluci REM-a:

Vladan Vukosavljević, ministar kulture i infomisanja

„Ovo su zakasneli, ali ohrabrujući potezi probuđenog REM-a“.

© Sputnik / Dejan SimićVladan Vukosavljević
Samo za odrasle: Zadruge, Farme i Parovi – u gluvo doba noći - Sputnik Srbija
Vladan Vukosavljević

Branka Otašević, televizijski kritičar

„Ovo je najmanje što je REM mogao da učini i dobar je znak da je nešto pametno počelo da se radi. Rekla bih da do promene dolazi od trenutka kada se donekle promenio sastav tog tela, otkad su došli Višnja Aranđelović i profesor Cvejić. Članovi sada uspevaju da nametnu jedno razumno i racionalno rešenje. Ovo nije nikakva cenzura. Ovo je minimum onoga što može da se uradi da se, ne samo maloletnici koji se pominju, nego i svi pametni građani Srbije zaštite od te postavke i tih gluposti koje metastaziraju. Svaki normalan čovek može samo da pozdravi tu odluku i da joj se raduje“.

© FotoBranka Otašević
Samo za odrasle: Zadruge, Farme i Parovi – u gluvo doba noći - Sputnik Srbija
Branka Otašević

Eva Ras, glumica i nekadašnja učesnica rijalitija

„REM je bog. Šta kaže REM, tako će biti. Mi pobornici rijalitija ne možemo tu ništa da pomognemo. Ako REM odluči da toga nema, neće ga biti, kao što nema ni drugih stvari. Ja sam pobornik rijalitija, ali tu ne mogu ništa, iako ih podržavam i veoma volim. To je forma ovog vremena i nema zemlje gde toga nema“.

Neda Todorović, profesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu

„Na prvi pogled mi se čini da je ovo prvi korak koji je neophodan da se ograniči pogubni uticaj rijaliti programa na publiku koja ih gleda, a ta publika je onih 35 odsto koji nemaju osnovnu školu ili su je jedva završili. Uticaj rijaliti programa na tu vrstu publike je katastrofalan i smatram da bi u svakoj normalnoj zemlji bilo logično da se to ograniči i umesto toga toj publici ponudi nešto sasvim drugo. Šta su poruke koje emituju ti programi? Šta mogu biti poruke kada imate opskurne ličnosti problematičnih karijera, koje masovno šire najnižu vrstu primitivizma i to onim najnezaštićenijim grupama stanovništva, koje spadaju u tih 35 odsto sa najnižim obrazovanjem?“

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala