Ruski ambasador: Rusija očekuje uzorke analiza Navaljnog, istraga je nemoguća bez dokaza

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaRuski bloger Aleksej Navaljni
Ruski bloger Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija očekuje da dobije od Nemačke uzorke analiza koji su uzeti od Navaljnog u Berlinu, izjavio je ambasador Rusije u Nemačkoj Sergej Nečajev u intervjuu za nemački „Berliner cajtung“. On je istakao da se istraga, koju zahteva Berlin, ne može otvoriti bez dokaza.
„Nemačka je u međuvremenu poslala uzorke analiza Navaljnog u laboratorije u Francuskoj, Švedskoj i Organizaciji za zabranu hemijskog oružja, tako da i mi računamo na to da ćemo dobiti uzorke. To je u skladu sa svim međunarodnim sporazumima. Iznenađeni smo što nailazimo na takav otpor“, istakao je on.

Prema rečima ambasadora, u Rusiji je slučaj Navaljnog shvaćen potpuno ozbiljno i ruski istražitelji i lekari se nadaju tesnoj saradnji sa Nemačkom u istrazi.

Međutim, Nečajev je konstatovao da nemačka strana trenutno ne pokazuje želju za saradnjom sa Rusijom na tom slučaju.

Komentarišući zahteve Berlina da se pokrene istraga zbog incidenta sa Navaljnim, Nečajev je rekao je da su za pokretanje krivičnog postupka u Rusiji potrebni rezultati analiza Navaljnog.

„U Nemačkoj govore da ruski organi treba da sprovedu istragu u Rusiji, gde je navodno upotrebljen bojni otrov. Potrebni su nam uzorci da bismo uopšte mogli započeti proces krivične istrage. U skladu sa zakonom, ne možemo započeti istragu prestupa bez dokaza“, ukazao je on.

Nečajev je saopštio da su ruske vlasti pokrenule preliminarnu istragu incidenta sa Navaljnim i da je već pregledan veliki broj objekata.

„Naša odeljenja su već započela preliminarnu istragu. Pregledali su mnoge objekte, razgovarali sa osobljem hotela, bolnice, aerodroma. Ali pravu istragu možemo započeti tek kad budemo imali konkretne dokaze koji potkrepljuju sumnje. To je princip vladavine zakone, očekuje se da je na snazi u svim zemljama, uključujući našu“, rekao je ambasador.

Ambasador se osvrnuo i na „Severni tok 2“, rekavši da je vlada Nemačke do sada podržavala projekat izgradnje gasovoda, a da se Rusija nada da će tako biti i ubuduće.

On je istakao da Rusija ne prihvata ultimatume i pretnje sankcijama.

„Ne možemo se složiti sa ultimatumnom tvrdnjom da ruska vlada ima neke veze sa tim događajem. Ne možemo prihvatiti ultimatume i pretnje. Žalim zbog antiruske histerije koja se veštački raspiruje u tom kontekstu“, istakao je ambasador Rusije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala