Revolucija, snovi i rokenrol na „Dok'n'ritam“ festivalu

© Dok i ritam promoDok i ritam
Dok i ritam - Sputnik Srbija
Pratite nas
Peto izdanje festivala muzičkog dokumentarnog filma „Dok'n'ritam“ koji počinje večeras projekcijom filma „Suženi snovi“, donosi veliki broj premijera, raznovrstan takmičarski program, muzičke knjige i nove teme iz sveta muzike i filma.

Pokaži mi rok revoluciju

Festival svečano otvara film „Pokaži mi sliku: Priča o Džimu Maršalu“, koji iza portreta poznatog rokenrol fotografa govori o rok revoluciji i borbi za slobodu šezdesetih godina prošlog veka.

Muzička strana dokumentarnih ostvarenja sve više zauzima značajnu poziciju na filmskoj sceni Srbije.

„Očuvanje muzičkih dokumenata i afirmacija žanra muzičkog dokumentarnog filma misija je festivala koju Dok'n'ritam već petu godinu sprovodi u delo“, kaže za Sputnjik umetnička direktorka festivala Sandra Rančić.

Od prvog dana, ovaj festival postavlja nove standarde i inspiriše mlade autore da istražuju i stvaraju svoje muzičke dokumentarce.

Ekspanzija posle Oskara

„Kada je pre više godina muzički dokumentarac dobio Oskara svima je bilo jasno da je muzički film u ekspanziji. Potpuno je prirodno da ćemo u narednih 20 godina imati mnogo muzičkih dokumentaraca jer je rokenrol obeležio dvadeseti vek“, veruje umetnička direktorka Dok'n'ritma.

Pod otvorenim nebom, za publiku svih generacija Dok'n'ritam donosi filmove iz celog regiona.

„Novi autori u regionu dosta se baziraju na prošlost što je i logično jer je rokenrol scena bivše Jugoslavije bila jedna od najvažnijih scena s ove strane planete“, smatra Sandra Rančić. „Saradnja država bivše Jugoslavije mora da postoji jer je naš najlepši zajednički imenitelj – muzika. Jedini način da se svi bolje osećamo jeste da se povezujemo, da govorimo i beležimo istinu“.

Svetska premijera „Indeksa“

U narednim danima, publika će moći da vidi 15 filmova iz takmičarskog programa i 12 premijera, među kojima se izdvaja film o sastavu „Indeksi“. Svetska premijera „Indeksa“ nimalo slučajno zakazana na dan rođenja Davorina Popovića pokazuje nam kako je jedan od najautentičnijih pojava jugoslovenske muzičke scene tokom četiri decenije lutala od avangarde do festivalskih šlagera i nazad.

U okviru „Notabook“ programa muzičke knjige biće predstavljena izdanja „Pola veka subotičke popularne kulture“ autora Tihomira Mišića i „Bunt dece socijalizma – priča o novom talasu“ Dušana Vesića.

„Za sve Azromane pripremili smo specijalnu promociju knjige bubnjara Azre, Borisa LeineraSve bio je ritam’. Poznati gosti bubnjari i publika moći će sa Borisom da razgovaraju putem zuma, a knjiga će moći da se kupi u tiražu od 10 primeraka samo dok traje promocija“ naglašava selektorka festivala.

U takmičarskom programu naći će se i filmovi „Kino Šiška“, „Tusta“, „Bure Bareta“ i „Viktorija, 15“ o maloj bubnjarki i učenici rok kampa za devojčice, a ko će osvojiti nagradu Filmskog centra Srbije odlučivaće žiri u sastavu: reditelj Milorad Milinković, dramaturg, filmski i muzički kritičar Aleksandar Janković i muzičar i glumac Mario Knežević, frontmen sastava Zoster. Nagrade će biti dodeljene poslednje večeri festivala posle čega će, u saradnji sa Bunt rok festivalom, publika moći da uživa u koncertu sastava „Viva vops“.

View this post on Instagram

#Repost @domkulture_studentskigrad • • • • • • Dom kulture Studentski grad Peti Dok'n'Ritam, festival muzičkog dokumentarnog filma, održaće se u terminu 22 -25.9. u prostorima Doma Kulture Studentski Grad. Pod sloganom Peti DnR = čista Petica, u ovim kovidljivim vremenima donosi nam raznovrstan i stavom zavodljiv program : U takmičarskoj selekciji pogledaćemo 15 filmova ( iako je program revidiran u skladu sa epidemiološkom situacijom) a čak 13, domaća publika pogledaće premijerno. Festival Dok'n'Ritam sa ponosom predstavlja svetsku premijeru filma o najvažnijoj jugoslovenskoj grupi, sastavu Indexi. Posebno emotivan momenat je činjenica da će svetska premijera biti održana 23. septembra, na dan rođenja Davorina Popovića, pevača grupe Indexi. Program Notabook donosi tri nove knjige. Festival će otvoriti film Džim Maršal - Pokaži mi sliku, a po izboru Bunt Rok Festivala, koncert zatvaranja ovogodišnjeg izdanja Dok-en-ritma, biće koncert sastava Viva Vops. Ulaz je slobodan. @doknritamfest #doknritamfest #sandrarancic #uDOMiKulturu #domkulturestudentskigrad #dksg #mpntr #drmilicvukasinovic #indexi #buntrokfestival #burebareta #goranbare#rokkampzadevojcice #repetitor #protestuzemljikarijesa #protest #miloradmilinkovic #marioknezovic #njujorhodocasce #kinosiska #svebiojeritam #buntdecesocijalizma #laguna #beograd #srbija #septembar #2020

A post shared by Dok'n'Ritam Festival (@doknritamfest) on

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala