Putin u UN: Dostupna vakcina, zabrana oružja u svemiru, zeleni koridor... /video/

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaGovor Vladimira Putina u UN
Govor Vladimira Putina u UN - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin peti put se obratio Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Ovog puta govor ruskog lidera se nije čuo sa tribine konferencijske sale, već sa ekrana – u virtuelnom formatu.
Na početku svog govora, ruski predsednik je podsetio na značaj jubileja - 75. godina od uništenja nacizma i osnivanja UN. 
„Ove godine svetska zajednica obeležava dve, bez preuveličavanja, istorijske godišnjice: 75. godišnjicu okončanja Drugog svetskog rata i formiranje Ujedinjenih nacija. Nemoguće je preceniti značaj ovih, zauvek povezanih, događaja“, rekao je Putin.

Povelja UN ostaje glavni izvor međunarodnog prava, ali, prema rečima ruskog lidera, UN mora da se menja u skladu sa realnostima.

"1945. godine je poražen nacizam, uništena je ideologija agresije i mržnje. A iskustvo i duh savezništva, shvatanje te ogromne cene koja je plaćena za mir i zajedničku pobedu, omogućili su da se izgradi posleratni svetski poredak. Njegov bezuslovni temelj bio je Ustav UN, koji je do danas ostao glavni izvor međunarodnog prava", dodao je on.

„SB UN treba da uzima u obzir interese svih država“, smatra Putin.

Pravo veta pet stalnih članica SB UN je potrebno i ono odražava realnu vojno-političku ravnotežu u svetu.

Predsednik se osvrnuo i na pretnje koje svu sve veće u svetu: terorizam i trgovinu narkoticima. Ipak, najveći problem je pandemija virusa korona.

„Oceniti razmere šoka zbog virusa korona za sada nije moguće. Dugo će se oporavljati globalna ekonomija“, rekao je Putin, dodavši da će za to biti potrebna nestandardna rešenja.

Rusija je, naveo je predsednik, otvorena za partnerstvo u borbi protiv virusa korona i predlaže da se održi video-konferencija o vakcinama. On je predložio da se službenicima UN besplatno daju vakcine protiv ovog virusa. 

„Rusija je spremna da pruži službenicima UN svu neophodnu kvalifikovanu pomoć. Između ostalog, predlažemo da besplatno predamo našu vakcinu za dobrovoljnu vakcinaciju službenika UN i njenih sektora“, izjavio je ruski lider.

Ruski lider je naglasio da vakcina protiv virusa korone u doglednoj budućnosti treba da bude dostupna svima.

Putin je preložio stvaranje zelenih koridora, slobodnih od trgovinskih ratova i sankcija, pre svega za osnovne namirnice, lekove, sredstva prve pomoći. Uopšte, da se svetska trgovina oslobodi od svih prepreka, nelegitimnih sankcija što bi podstaklo globalni rast i smanjilo nezaposlenost.

„To je zaista najveći globalni socijalni problem, zato je misija politike – uspostavljati trgovinske puteve, zajedničkim projektima, poštenom konkurencijom, a ne vezivati ruke biznisu i poslovnoj inicijativi“, naglasio je Putin.

Rusija poziva SAD na uzajamno obuzdavanje u razvoju raketnih sistema

Putin je naveo da Rusije do sada nije čula reakciju SAD i njihovih saveznika o predlogu Moskve da se uvede moratorijum na raspoređivanje kopnenih raketa srednjeg i kratkog dometa.

„Računamo na međusobnu uzdržanost kada je reč o razmeštanju novih raketnih sistema“, rekao je Putin.
On je istakao da je Rusija još prošle godine uvela moratorijum na razmeštanje kopnenih raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi i drugim regionima sveta i da će ga se pridržavati sve dok se SAD budu suzdržavale od takvih mera", podsetio je ruski predsednik.

On je ponudio vodećim svetskim silama da na pravnom nivou zaključe sporazum kojim se zabranjuje raspoređivanje oružja u svemiru ili upotreba sile prema kosmičkim objektima.

Putin je pozvao sve države da pokažu političku volju, mudrost i dalekovodost u rešavanju svetskih problema.

Generalna skupština UN ranije je preporučila liderima i ministrima da snime video-poruke koje će biti prikazane u sali Generalne skupštine, gde će prisustvovati najviše po dvoje diplomata iz svake zemlje. Kao alternativu emitovanju video-snimaka predložena je opcija u kojoj bi stalni predstavnici država pri UN čitali govore svojih lidera.

Istovremeno, liderima nije zabranjeno da dođu i lično govore, ali za to bi prvo morali da prođu dvonedeljni karantin po dolasku u Njujork.

Njujork, gde se nalazi sedište UN, u početku je bio žarište epidemije u Sjedinjenim Američkim Državama. U najgorim danima u državi Njujork umiralo je više od 700 ljudi dnevno. U takvoj epidemiološkoj situaciji postalo je očigledno da se godišnja nedelja Generalne skupštine UN na visokom nivou neće odvijati u uobičajenom formatu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala