Putin menja proceduru imenovanja Vlade

© Sputnik / Aleksandr Astafьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Vlade Rusije Mihail Mišustin obraća se poslanicima Državne dume
Predsednik Vlade Rusije Mihail Mišustin obraća se poslanicima Državne dume - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vladimir Putin podneo je Državnoj dumi paket zakona čiji je cilj primena amandmana na Ustav, posebno o novoj proceduri za formiranje vlade.

Kako je saopštio šef komiteta za zakonodavstvo Pavel Krašenjinikov, premijera i njegove zamenike i ministre, osim bezbednostnih struktura, imenovaće predsednik nakon što kandidate odobri Državna duma.

Ovim će se ojačati uloga parlamenta, naveo je poslanik.

Premijera predlaže predsednik, a potpredsednike i ministre predsednik Vlade. Predsednik je u obavezi da ih imenuje, ali nakon toga ima pravo da ih smenjuje. To može uraditi bez ostavke Vlade.

Krašenjinikov je naglasio da je „nova procedura formiranja Vlade više transparentna, pošto će imenovanje svih članova Vlade biti javno. Budući ministri, na primer, treba prvo u Državnoj dumi da potvrde svoju kompetentnost, odgovore na pitanja poslanika, pre nego što budu imenovani na dužnost“.

U predsedničkom paketu se nalaze i projekti koji se tiču delatnosti Ustavnog suda, FSB, spoljno-obaveštajne službe, Tužilaštva, ombucmana i još niz dokumenata.

Duma će o ovom zakonu raspravljati na jesenjem zasedanju.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala