„Letonski trag“: „Mond“ otkrio sadržaj razgovora Putina i Makrona o Navaljnom

© REUTERS / Evgenia NovozheninaAleksej Navaljni
Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin je tokom razgovora sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom sredinom septembra predložio da se obrati pažnja i na druge verzije incidenta sa Aleksejom Navaljnim, konkretno na onu koja vodi u Letoniju, gde živi jedan od tvoraca „Novičoka“, prenosi list „Mond“.

Prema pisanju francuskog lista, ruski predsednik je tokom razgovora podsetio da je Navaljni i ranije glumio da se loše oseća.

„Putin je odsustvo zvanične istrage objasnio time što ruskim stručnjacima nisu predati podaci francuske i nemačke analize. Gospodin Putin smatra da treba proučiti i druge verzije, na primer, verziju koja vodi u Letoniju, pošto tvorac 'Novičoka' tamo živi“, piše „Mond“.

Prema izvorima lista, ruski predsednik je pretpostavio da se Navaljni mogao otrovati i rekao je da je „Novičok“ manje komplikovana supstanca nego što se misli.

Sa druge strane, „Mond“ piše da je Makron odbacio verziju o letonskom tragu i pretpostavku da se Navaljni mogao sam otrovati.

Telefonski razgovor Putina i Makrona održan je 14. septembra. Makron je tokom razgovora izjavio da je, prema analizama koje je obavila Francuska, Navaljni otrovan „Novičokom“.

Danas, na Generalnoj skupštini UN, francuski predsednik je zatražio od Rusije da hitno objasni slučaj navodnog trovanja kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog i poručio da Pariz neće dozvoliti da se pređu "crvene linije" u pogledu upotrebe hemijskog oružja.

"Nećemo tolerisati upotrebu hemijskog oružja u Evropi, Rusiji ili Siriji. Ovo pojašnjenje mora da bude brzo i besprekorno, jer ćemo primeniti naše crvene linije", rekao je Makron.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala