Crni prah sa šljokicama prekrio Smederevo, narod uzima stvar u svoje ruke /video/

© Tanjug / Rade PrelićŽelezara Smederevo
Železara Smederevo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Crni prah ponovo je prošlog vikenda prekrio centar Smedereva i okolna naselja. Uznemireni građani sigurni su da se radi o spornoj rudi siderit, koju je Železara uvezla iz Turske. Oni najavljuju tužbu protiv kineske kompanije koja upravlja fabrikom.

Sličan incident dogodio se krajem jula kada je utvrđeno da misteriozni prah dolazi iz Železare, koja je u proizvodnju ubacila tu novu rudu. Tada je fabrici naređeno da spornu rudu istovara isključivo noću, kada nema vetra.

Crni prah prekriva Smederevo

U udruženju "Pokret tvrđava" kažu da nije bitno da li se istovara danju ili noću, jer se ruda pri najmanjem vetru raširi po celom gradu.

© Foto : Sputnjiku ustupio Nikola KrstićCrni prah ponovo prekriva Smederevo
Crni prah sa šljokicama prekrio Smederevo, narod uzima stvar u svoje ruke /video/ - Sputnik Srbija
Crni prah ponovo prekriva Smederevo

"Ponovo je na sve strane rasuta crna prašina koja je masna i ima nekakve šljokice. Potpuno su prekirvena naselja oko železare, usevi, prah je na simsovima prozora, u sobama. Nastavili su pretovar rude iz Turske, oni to ne kriju, tako da verujemo da je to u pitanju isti problem", kaže za Sputnjik aktivista ovog udruženja Nikola Krstić.

On dodaje da ovoga puta Udruženje slučaj nije prijavilo Republičkoj ekološkoj inspekciji, jer smatra da se time ništa ne postiže, da inspektori dobro znaju šta se dešava, ali ne reaguju.

U međuvremenu održan je i protest, građani su blokirali smederevski kej i obližnju luku iz koje se ruda istovaruje, ali kako kažu, još im se niko nije obratio, a žele da razgovaraju sa nadležnima u Ministarstvu ekologije, ali i sa ambasadorkom Kine Čen Bo.

"Obratili smo se ambasadi Kine, jer je očigledno da je ona uticajnija od naših institucija, nadamo se da oni mogu da izvrše pritisak na Železaru. Vidimo da je razgovor sa ambasadorkom u Boru dao rezultate, topionica u Boru je stala, dok ne reše problem sa zagađenjem", podseća naš sagovornik.

Tužbe su jedini put

On dodaje da su građani odlučili da "trovanju" stanu na put na način koji je izgleda jedini mogući, da tuže HBIS Grupu, koja je preuzela Železaru.

"To će biti kolektivna tužba meštana, našeg druženja i advokatske kancelarije iz Beograda koja će i zastupati slučaj na sudu, a bavi se isključivo pitanjima energetike. Uzeli smo uzorke crne prašine i sada tražimo referentnu laboratoriju koja će ih ispitati. Nadam se da je to rudna prašina o kojoj se priča, da nije nešto još gore, mada je i to jako opasno, kancerogena je ako se udiše u dužem vremenskom periodu", kaže Krstić.

U Smederevu je aktivna i neformalna grupa građana "Eko straža" koja objavljuje rezultate kvaliteta vazduha u samom gradu, koji su ovih dana alarmantni.

© Foto : Sputnjiku ustupio Nikola RistićCrni prah u baštama i dvorištima žitelja Smedereva.
Crni prah sa šljokicama prekrio Smederevo, narod uzima stvar u svoje ruke /video/ - Sputnik Srbija
Crni prah u baštama i dvorištima žitelja Smedereva.
"U noći između nedelje i ponedeljka, u periodu između ponoći i četiri sata ujutro, kada se inače radi pretovar te rude, koncentracija PM česitca bila je šest puta iznad dozvoljene. Bila je oko 300 mikrograma i to više sati u kontinuitetu. Nije to incident koji je trajao sat vremena, to je trajno strašno zagađenje, opasno po zdravlje", upozorava naš sagovornik.

Posle prvog incidenta Železara je objavila da primenjuje nove mere prevencije za suzbijanje prašine, da je pojačana kontrola pretovara, kao i da se sporna ruda dodatno kvasi pri rukovanju.

Na poziv Udruženja građana "Pokret Tvrđava" da država hitno reaguje, tada je odgovorio ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, koji nije isključio podnošenje krivične prijave protiv nadležnih u Železari.

Kako saznajemo u Inspekciji za zaštitu životne sredine, pojedini građani prijavili su ponovno padanje crnopraha po dvorištima. Reč je o stanarima kuća koje se nalaze neposredno uz ogradu Željezare.

Inspektori primećuju da se, bez obzira na zagađenje, u tom delu Smedereva i dalje podižu kuće.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala