Čovek i dalje uživa u prirodi - ali samo na internetu

© Vladimir VinkićSezonarijum
Sezonarijum - Sputnik Srbija
Pratite nas
Projekat „Sezonarijum“ doktora umetnosti Vesne Opavski biće predstavljen u novom prostoru Grafičkog kolektiva. Čovek i dalje uživa u prirodi, ali samo na internetu, poručuje autorka u kratkom razgovoru za Sputnjik.

Sezonarijum“ čine digitalne grafike, nastale kolažiranjem crteža. One će biti postavljene u novom prostoru Grafičkog kolektiva pre rekonstrukcije u standardni izložbeni prostor. Ova izložba ima za cilj da oživi novi prostor i uputi na problem sa kojim se Grafički kolektiv susreće već godinama.

„Moj motiv je bio pre svega očuvanje uspomena o prirodi. Mi u prirodi provodimo manje vremena nego pred kompjuterom, a onda iz tog ograničenog boravka u prirodi, postavljamo fotografije na kompjuter i samim tim govorimo koliko je to dragoceno provedeno vreme", kaže za Sputnjik Vesna Opavski.

Analizirajući ponašanje ljudi prema prirodi, autorka je izložbu nazvala „Sezonarijum“ i skrenula pažnju na trendove ponašanja. „S jedne strane postoji trend boravka u prirodi, a s druge strane su sezone same prirode. Tako imamo sezonu piknika, sezonu leptira, sezonu cvetanja ili sezonu opadanja lišća, a te sezone se smenjuju.“

U periodu iščekivanja dokumentacije i prikupljanja sredstava za adaptaciju, ova izložba nudi savršen kontrast sa prostorom. Trenutni industrijski izgled galerije pred renoviranje u suprotnosti je sa bojama i oblicima na izloženim grafikama i predstavlja nam grafike kao veličanstvene uzorke prirode.

© Vladan VinkićIzložba „Sezonarijum“ biće otvorena od 22. do 26. septembra u novom prostoru Grafičkog kolektiva u Dragoslava Jovanovića 11.
Čovek i dalje uživa u prirodi - ali samo na internetu - Sputnik Srbija
Izložba „Sezonarijum“ biće otvorena od 22. do 26. septembra u novom prostoru Grafičkog kolektiva u Dragoslava Jovanovića 11.

„Ova postavka je prilično klasična, a prostor neobičan, što budi zanimljive emocije. Radovi se na neki način ponašaju prema prostoru kao da je normalan, kao što će i jednog dana biti“, smatra Vesna Opavski.

Vesna Opavski učestvovala je deset samostalnih i preko 100 grupnih izložbi širom. Živi i radi u Srbiji i Belgiji. Njenu izložbu „Sezonarijum“ možete pogledati od 22.do 26. Septrembra u novom prostoru Grafičkog kolektiva u Dragoslava Jovanovića 11 od 12-16 časova.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala