Bosna će za 100 godina dostići standard EU

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaBosna i Hercegovina. Sarajevo
Bosna i Hercegovina. Sarajevo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako je ekonomski rast u BiH poslednjih godina stabilan, na približno tri odsto, to je premalo da bi donelo prosperitet, navode iz Svetske banke i ocenjuju da ako BiH nastav da raste po toj stopi trebalo bi joj 100 godina da dostigne životni standard EU.

„Štaviše, ni sadašnji rast se ne može uzeti „zdravo za gotovo“, s obzirom da se u velikoj meri oslanja na izvore koji nisu dugoročno održivi“, navodi se u u dokumentu „Ažurirana sistematska dijagnostika zemlje“ Svetske banke, piše Avaz, prenosi Tanjug.

Balkan EU - ilustracija - Sputnik Srbija
Kako Balkan trenira za EU

Građani Bosne i Hercegovine (BiH) teže povećanju životnog standarda u budućnosti, dobrim poslovima, boljom infrastrukturom i javnim uslugama, zdravom i održivom okruženju kao i članstvu u Evropskoj uniji (EU), ali BiH je daleko od ostvarenja tih težnji i suočava se s kritičnim izazovom brzog gubitka stanovništva, navodi se u dokumentu.

SB ukazuje da svake godine hiljade ljudi napuste zemlju u potrazi za boljim životom.

„Trenutni razvojni put BiH neće stvoriti prilike koje su stanovništvu potrebne. BiH je uspela da održi makroekonomsku stabilnost, ostvari fiskalni suficit i smanji javni dug, ali to nije dovoljno“, kažu iz SB.

Ocenjuju da nivo investicija - koji trenutno iznosi 18 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) treba da poraste, kao i produktivnost radne snage, koja je niska i u daljem padu.

Nivo izvoza, iako u sporom rastu, i dalje je, sa 38 odsto, nizak za malu ekonomiju, a dve trećine izvoza otpada na sektore s malom dodatnom vrednošću, navodi se u dokumentu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala