Amerika realizuje svoje interese preko ekonomije, a Evropa se "peče" rešavajući politička pitanja

© AP Photo / Darko VojinovicZastave Srbije, EU i Amerike
Zastave Srbije, EU i Amerike - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika je namerno izabrala ekonomiju kao put za povratak na Balkan, isto kao što je namerno ostavila Evropskoj uniji da se „peče“ dok rešava političko pitanje Prištine i Beograda. Ekonomija je ovde u funkciji realizacije američkih interesa

Ovo je komentar Zorana Milivojevića diplomate u penziji na posetu američke ekonomske delegacije Beogradu u sklopu realizacije Vašingtonskog sporazuma koji je potpisan početkom meseca u Vašingtonu sa Donaldom Trampom.

Ekonomija karta za povratak u region

„Procena američke admnistracije je da je ovaj region od šireg interesa imajući u vidu da su ovde prisutni glavni globalni igrači Kina i Rusija, i EU. Amerika na ovaj način pokazuje da ne želi da se izgubi iz vida da je ona globalna sila,“ kaže Milivojević.  

Preko ekonomije, koja je efikasan mehanizam, Amerika nastoji da se vrati u ovaj deo sveta i da pokuša da utiče na kretnja u regionu.

© Tanjug / ZORAN ZESTICSastanak delegacija Srbije i SAD
Amerika realizuje svoje interese preko ekonomije, a Evropa  se peče rešavajući politička pitanja - Sputnik Srbija
Sastanak delegacija Srbije i SAD

„Ne može se dakle nikao izbeći činjenica da Amerika ima i politički cilj i političke strateške interese.“ dodaje on.

Kako će se stari dalje razvijati, zavisi od američkih izbora, kaže Milivojević. U tom kontekstu on dodaje da će se, ako Tramp ostane, sigurno ovo što je ovde započeo da se nastavi.

Amerika iza leđa drži „Dejtonski model“

„Kad Amerika kaže da se vraća u region posle neuspelih 20 godina to meni liči na „dejtonski model“. Dakle kada nisu u stanju regionalne sile i akteri da nešto reše onda dođe Amerika i to rešava. Prema tome prisustvo Amerike, nezavisno do ekonomije, u pozadini ima strateške ciljeve i Amerika od njih neće odustati“, tvrdi Milivojević.

Naš sagovornik kaže da treba podsetiti da Srbija što se tiče Kine ima ključno mesto vezano za realizaciju 17+, dakle „puta svile“, i Amerika ima nameru da u tome parira Kini. A kad je u pitanju Rusija, tu igra na energiju. To neće, tvrdi naš sagovornik, uticati na naše odnose sa ovim državama.

„Srbija neće odustati ni od kosovske priče, niti od Rusije i Kine, jer su Amerikanci svesni da je garant srpskog međunarodnog položaja i političke nezavisnosti i vojne neutralnosti – saradnja sa svima. I od toga nema odustajanja, to je svakim sigurno,“ tvrdi Milivojević.  

Upravo iz ovog razloga Amerikanci sada ne žele da se obave statusnim pitanjima i politikom.

Ekonomija ali i čvrst stav Srbije

Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku smatra da je ekonomija važna i da svakako može da doprinese i relaksacija odnosa na relaciji Beograd Priština.

„Ekonomija krči put za političko rešenje. Kada će do njega doći ,to ćemo tek da vidimo jer taj deo posla je na Evropskoj uniji. Tako da se dijalog Beograda i Prištine nastavlja u Briselu onako kako je to od početka,“ napominje ona.

Poseta američke delegacije je pokazala da je savezništvo Srbije i Amerike obnovljeno. A sam dolazak DFC-a, Američke razvojne banke, jeste garancija da će projekti koji su dogovoreni biti izvršeni.

„Takođe, to je i snažan signal privatnim investitorima da dođu i da investiraju u ovaj region. Ovako velika delegacija koja predstavlja sam vrh ekonomskog dela američke vlade, snažna je podrška sporazumu koji je potpisan u Vašingtonu,“ kaže sagovornica Sputnjika.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala