Trampu lakše da od rivala napravi „mleveno meso“ nego da ga eliminiše iz igre

© Kristopher RadderGlasačka mesta u Americi
Glasačka mesta u Americi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik uzburkao je javnost najavom na predizbornom skupu u Severnoj Karolini da bi mogao da donese izvršni nalog i spreči Džozefa Bajdena da se kandiduje za predsednika na izborima u novembru. Poruka je uzburkala SAD iako nije zasnovana na zakonima i Ustavu.

Srđa Trifković, spoljnopolitički urednik američkog časopisa „Hronikls“, ovu izjavu aktuelnog lidera SAD vidi kao egzibicionističku retoriku koja, kako objašnjava, za cilj ima samo i isključivo da podstakne auditorijum na vedro klicanje predsedniku, jer su i on i njegovi glasači svesni da nema ni zakonske ni ustavne osnove za takav potez.

Trampu namerava da od Bajdena u debati napravi „mleveno meso“

„Trampu ne pada na pamet da menja svog protivnika jer smatra da će, ukoliko dođe do javne debate sa Bajdenom, od njega napraviti „mleveno meso“, kako se to u SAD kolokvijalno kaže. Sa druge strane, ukoliko Bajdenovi „hendleri“ budu izbegli debatu, Tramp će to koristiti kao adut da je Bajden nesposoban da u njoj učestvuje i da jedino može javno da se obraća putem medija ukoliko ima teleprompter i „bubicu“ u uhu, putem koje mu njegovi savetnici sufliraju šta treba da kaže“, ocenjuje Trifković.

Kako kaže, jedini način da se diskvalifikuje kandidat na predsedničkim izborima jeste da se ustanovi da nije zadovoljavao neku od ustavnih odredbi, uključujući da se rodio na američkom tlu, da nije osuđivan i tako dalje.

„Kada se Obama kandidovao bilo je glasova da je neizvesno da li je on uistinu rođen na Havajima, ali to nikada nije bilo decidirano dokazano i ostalo je kao jedna od tema teorija zavere. Sa druge strane imamo teorije koje nisu nikakva zavera već činjenica, a to je u ovom slučaju da Džo Bajden nije sposoban da obavlja dužnost predsednika i da je establišment Demokratske stranke toga vrlo svestan, ali da oni svejedno ne žele da odstupe od svog zadatog kursa jer vide da jedino sa njim imaju ikakve šanse da poraze Trampa“, ukazuje Trifković.

Bajden -  „Potemkinovo selo“ demokrata

Prema njegovim rečima, ukoliko bi se umesto Bajdena za predsednika kandidovala Kamala Haris, ona bi bila odveć ekstremna, isuviše „leva“, za američke birače.

„Dakle, oni koriste Bajdena kao svojevrsno „Potemkinovo selo“ koje treba da prikrije činjenicu da je došlo do metamorfoze Demokratske stranke u partiju koja zagovara otvorene granice i nepoštovanje zakona i ustava, što se odrazilo u jurisdikcijama pod demokratskom kontrolom tokom ovih nemira, i koja takođe zagovara povratak na politiku globalne imperije i američke izuzetnosti“, kategoričan je naš sagovornik.

Na pitanje da li to znači da će, ukoliko Bajden pobedi Trampa na predstojećim izborima, politiku Sjedinjenih Država voditi ne aktuelni kandidat demokrata već njegova potpredsednica Kamala Haris, Trifović kaže da neće ni Bajden i Haris, već establišment Demokratske stranke.

„Kamala Haris nema nikakvo uporište u demokratskom mejnstrimu. Ona bi, u krajnjoj liniji, bila isto onoliko figura i manipulacijama podložna marioneta kao što će biti i sam Bajden. Ona nema nikakvu političku zaleđinu, čak ni u sopstvenoj državi Kaliforniji. Tamo zapravo ni malo nije popularna jer ljudi pamte period kada je bila vrhovni državni tužilac i kada je pričala potpuno drugu priču od ove današnje kada je reč o demonstracijama, protestima i vandalizmu“, navodi Trifković.

Podsetimo, predsednik SAD je više puta ponovio da demokratska predsednička uzdanica Džo Bajden mentalno nije sposoban da bude na čelu SAD. On je u više navrata dovodio u pitanje mentalno zdravlje svog rivala, nazivajući ga „pospanim Džoom“ zbog povremenih nedoslednosti u javnim obraćanjima, kao i povremenih lapsusa.

To je podstaklo Bajdena da objavi svoju medicinsku procenu, koja je 77-godišnjaka opisala kao „zdravu“ i „energičnu“ osobu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala