Rusko Tužilaštvo traži da sasluša Navaljnog u Nemačkoj

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaRuski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni
Ruski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusko Državno tužilaštvo želi da sasluša blogera Alekseja Navaljnog i sazna detalje njegovog putovanja u Novosibirsk i Tomsk. Tužilaštvo je, zajedno sa saobraćajnom policijom, uputilo odgovarajući zahtev nemačkom Ministarstvu pravde, prenosi RT.

Istražitelji nameravaju da provere verziju trovanja ruskog državljanina i da direktno saznaju kako se on oseća.

Zaposlene u Tužilaštvu zanima ko je isplanirao službeno putovanje Navaljnog i ko mu je bio pratnja od trenutka poletanja iz Moskve do hospitalizacije u Omsku. Rusko Tužilaštvo takođe interesuje zbog čega je opozicionar menjao hotelske sobe dok je boravio u Tomsku.

Pored toga, od nemačkih eksperata traženi su rezultati svih analiza i toksikološkog istraživanja.

Planirano je da bloger bude saslušan u Nemačkoj. Ministarstvo pravde te zemlje primilo je dokument i trenutno ga proučava.

Policija saslušala oko 200 ljudi

Na sajtu saobraćajnog odeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije za Sibirski federalni okrug saopšteno je da je policija saslušala oko 200 ljudi u vezi sa incidentom sa Navaljnim, kao i da se zaposleni u Fondu za borbu protiv korupcije ponovo saslušavaju.

Ističe se da se nastavlja provera pred istragu, koju je pokrenulo Zapadno-sibirsko saobraćajno Tužilaštvo u vezi sa hospitalizacijom Navaljnog 20. avgusta u Omsku.

„Tokom provere, saradnici saobraćajne policije sproveli su širok spektar istražnih radnji. Kako bi se došlo do informacija koje bi doprinele da se ponovo sastavi slika onoga što se dogodilo, saslušano je oko 200 ljudi. Reč je o građanima koji bili u kontaktu s Navaljnim ili su bili svedoci njegovog boravka u Tomsku i Tomskoj oblasti, kao i nekim od putnika koji su leteli u istom avionu sa njim“, navedeno je u saopštenju.

Pored toga, dodaje se da, uzimajući u obzir pojavljivanje video-snimaka u medijima, komentara, intervjua sa različitim verzijama razloga za ono što se dogodilo, saobraćajna policija sprovodi dodatne mere provere. Konkretno, istražitelji ponovo saslušavaju zaposlene u Fondu za borbu protiv korupcije koji su pratili Navaljnog tokom putovanja.

U saopštenju se, za kraj, naglašava da „istražitelji analiziraju dobijena objašnjenja, stručna mišljenja i druge informacije i dokumente“.

Slučaj Navaljni

Navaljnom je 20. avgusta pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

Lekari bolnice u Omsku su potom saopštili da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

Na zahtev porodice, bloger je 22. avgusta iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu.

Ruski bloger i lider opozicije Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
U hotelu u kom je bio odseo Navaljni nije pronađeno ništa sumnjivo

Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“

Od Rusije se zahteva da sprovede istragu, a zvanična Moskva insistira na tome da joj Berlin dostavi informacije u vezi s Navaljnim.

Tužilaštvo i policija Rusije započeli su svoje istrage već prvog dana hospitalizacije Navaljnog u Omsku 20. avgusta. Rusko tužilaštvo je zatražilo od Nemačke da objavi informacije o ispitivanjima i preliminarnim dijagnozama ruskog blogera. Pošto je zahtev hitno prosleđen, Moskva je očekivala jednako brz odgovor od nemačke prestonice, ali nije dobila nikakve informacije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala