Rusija: Rezolucija Saveta za ljudska prava UN o Belorusiji je pravno ništavna

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rezolucija Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija o Belorusiji progurana je protiv principa i normi međunarodnog prava i pravno je ništavna, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
„Polazimo od toga da je rezolucija Saveta za ljudska prava, koju su Zapadnjaci progurali protiv principa i normi međunarodnog prava, pravno ništavna“, saopšteno je na sajtu ruskog spoljnopolitčkog resora.

Ruski MIP je istakao da je grupa zemalja na čelu sa Evropskom unijom nametnula Savetu „još jednu jednostranu i politizovanu diskusiju, čiji su ciljevi bili veoma daleko od stvarne brige za ljudska prava“.

„Postoji grubo mešanje u unutrašnje stvari suverene države, nespojivo sa principima međunarodnog prava i odredbama Povelje UN“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je takođe saopštilo da rasprave i usvajanje nacrta rezolucije kojima su one rezultirale Rusija smatra neprihvatljivim pokušaj da se putem grubog političkog pritiska utiče na rezultate izbora u Belorusiji i na njihovu procenu u međunarodnoj zajednici.

„Polazimo od toga da ni Savet za ljudska prava UN, ni pojedine zemlje ili grupe nemaju pravo ili ovlašćenja da ocenjuju izborne procese u državama-članicama UN-a. Prinuđeni smo da primetimo da su zapadne države ponovo pokušale da koriste Savet u cilju delegitimizacije vlasti u određenoj zemlji. Takve akcije podrivaju ugled dimenzije ljudskih prava UN-a“, zaključilo je rusko Ministarstvo.

Savet za ljudska prava UN usvojio je u petak rezoluciju o situaciji sa protestima u Belorusiji, koja poziva predsednika Aleksandra Lukašenka da započne dijalog sa opozicijom. Za rezoluciju, koju je predstavila Nemačka u ime zemalja EU, izjasnile su se 23 zemlje UN članice Saveta za ljudska prava, protiv su bile dve, a 22 zemlje su bile uzdržane. ​Nijedan od 17 amandmana na rezoluciju koje je podnela Rusija i koje su podržale brojne države nisu usvojeni.

S tim u vezi, beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej izjavio je da je nacrt spiska recipročnih sankcija za zemlje Evropske unije već spreman i da Minsk čeka usvajanje odgovarajuće odluke Evropske unije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala