Rusija o sporazumu START 3: Ne tražimo privilegije, ali ni ne pristajemo na ustupke

© Roskosmos / Uđi u bazu fotografijaLansiranje rakete-nosača "Proton M" sa kosmodroma "Bajkonur"
Lansiranje rakete-nosača Proton M sa kosmodroma Bajkonur - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zaključivanje okvirnog dokumenta pre isteka Sporazuma o smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3), što su predložile SAD, je dobro samo za njih, za Moskvu u tome nema ništa primamljivo, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
„To bi sigurno bio dobar sporazum za SAD. Sa te tačke gledišta, izaslanik Bilingsli je u pravu. Što se tiče ruske strane, nema osnova za bilo kakav dogovor u vidu koji predlažu kolege u Vašingtonu“, rekao je Rjabkov za „Komersant“.

Prema njegovim rečima, sve tri tačke koje SAD iznose kao preduslov za donošenje odluke u korist produženja Sporazuma START 3, ruskoj strani se čine previše dalekosežnim i ne sadrže privlačne elemente.

„Na toj osnovi, koju predlažu Amerikanci, dobar sporazum se ne nazire. Mi smo tokom kontakta sa američkim pregovaračima više puta ukazivali kakva može biti uravnotežena, uzajamno prihvatljiva osnova za buduće sporazume u toj sferi. Imajući u vidu to da je teško napredovati s obzirom na to koliko su različiti naši pristupi mi predlažemo da se produži START 3 u obliku u kome je i potpisan. Ne tražimo nikakve jednostrane privilegije za sebe, ali takođe nećemo pristati na jednostrane ustupke“, naglasio je Rjabkov.

Prema njegovim rečima, ako su SAD spremne da izrade nešto novo „na osnovu ravnoteže interesa, na osnovu pariteta, bez pretenzija na jednostrane korake Rusije njima u susret, tada će sporazum verovatno biti moguć“.

„Ali biće potrebno vreme da se izradi. Moći ćemo to da obezbedimo, ukoliko START 3 bude produžen“, dodao je Rjabkov.

Specijalni izaslanik predsednika SAD za kontrolu naoružanja Maršal Bilingsli ranije je izjavio da Vašington predlaže Moskvi da do isteka Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju u februaru 2021. godine na predsedničkom nivou usaglase dokument – memorandum u sferi naoružanja, koji, po mišljenju SAD, treba da sadrži između ostalog, tačku o učešću Kine u izradi novog dugoročnog Sporazuma.

Američka strana je saopštila da je spremna da sklopi takav memorandum „već sutra“ i da neće biti potrebna ratifikacija. Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države su dale Rusiji „dobar“ predlog za produženje ovog Sporazuma, a nakon mogućeg reizbora Donalda Trampa „cena pitanja“ će porasti.   

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala