Prekinut govor predstavnika Krima u UN, zasmetao „ruski Krim“

© AP Photo / Kirsty WigglesworthZastava EU
Zastava EU - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kopredsedavajući Skupštinom slovenskih naroda krimskog regiona Roman Čegrinec izjavio je da je njegov govor na Evropskom regionalnom forumu UN prekinut nakon reči „ruski Krim“.

Čegrinec putem video-konferencije učestvuje na Evropskom regionalnom forumu UN o suprotstavljanju širenju mržnje na društvenim mrežama i prema nacionalnim manjinama. Konferencija se održava u Ženevi.

„Moderator foruma me je prekinula nakon reči 'ruski Krim' i nije mi dozvolila da završim svoje izlaganje. Najverovatnije je takva odluka doneta na osnovu žalbe ukrajinske strane“, rekao je Čegrinec.

Prema njegovim rečima, budući da je i šef Beloruske zajednice Krima i Belorus po poreklu, u svom govoru je želeo da se dotakne i teme zapadnih medija i različitih institucija, koje koriste metod „lažnih vesti“, pokušavajući da razviju u Belorusiji rusofobna raspoloženja.

Krim se ujedinio s Rusijom posle održanog referenduma u martu 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini, na kom se većina glasača Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.

Ukrajina smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje Rusiji.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala