Nemačka političarka: Pritisak SAD na „Severni tok 2“ pojačan i pre situacije sa Navaljnim

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaPutokaz sa logom kompanije "Nord strim 2" koja rukovodi izgradnjom gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Putokaz sa logom kompanije Nord strim 2 koja rukovodi izgradnjom gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslanica parlamenta Hamburga Olga Peterzen („Alternativa za Nemačku“) izjavila je da je pritisak Amerike na „Severni tok 2“ bio pojačan i pre situacije sa ruskim blogerom Aleksejem Navaljnim.

Ona je za „Komsomoljsku pravdu“ precizirala da je do toga došlo još početkom avgusta.

„Tri američka senatora na čelu sa Tedom Kruzom su napisala zvanično pismo sa pretnjama upućenim rukovodstvu nemačke luke Mukran, koja se koristi za izgradnju gasovoda“, izjavila je ona.

Poslanica smatra da će odustajanje od „Severnog toka 2“, za koji je, prema njenom mišljenju, zainteresovana Nemačka, povući za sobom negativne posledice po nemačku ekonomiju. Ona je podsetila da u realizaciji projekta učestvuju mnoge nemačke i evropske kompanije.

„Zaustavljanje 'Severnog toka 2' za njih će odmah dovesti do kolosalnih gubitaka, a u srednjoročnoj perspektivi to može da znači povećanje cene plavog goriva za Nemačku“, pojasnila je ona.

Ranije je član komiteta Bundestaga za međunarodne poslove Valdemar Gert („Alternativa za Nemačku“) izjavio da će Nemačka, ukoliko odustane od projekta “Severni tok 2“, morati da plati kaznu u vrednosti od 10 milijardi evra.

Diskusije oko budućnosti „Severnog toka 2“ uzavrele su nakon incidenta s ruskim blogerom Aleksejem Navaljnim i tvrdnji Berlina da je on otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „novičok“, zbog čega se traži od ruskih vlasti da objasne nastalu situaciju. Jedan broj nemačkih političara smatra da treba prekinuti rad na gasovodu, dok je nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila da su to dva odvojena pitanja. 

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala