Na Kosovu bankrotiralo oko 5.000 preduzeća

Pratite nas
Oko 5.000 preduzeća zatvoreno je na Kosovu zbog posljedica pandemije, a ovaj broj do kraja godine može biti i veći, piše Ekonomija onlajn.

Prema rečima predsednika Poslovne asocijacije Kosova Agima Šahinija te informacije su veoma zabrinjavajuće.

"Od marta pa nadalje, prema našim procenama i informacijama sa terena, oko 5.000 preduzeća je zaustavilo svoju aktivnost, bankrotiralo i ovo je velika briga. Verujem da će ovaj broj biti još veći do kraja godine, a procedure za gašenje preduzeća su komplikovane“, rekao je.

Šahini kaže da je kosovska ekonomija u padu zbog smanjenja stranih investicija kao i interesovanja lokalnih preduzeća za nove investicije.

"Privreda se suočava sa ozbiljnim padom, bilo zbog stranih investicija, bilo usled pada interesa lokalnih preduzeća za nove investicije. Smanjila su se i ulaganja dijaspore, gde smo imali samo 10 procenata onoga što smo imali prošle godine, a kosovskom tržištu nedostaje oko 500 miliona evra svežeg novca koji dolaze iz dijaspore“, naveo je on.

Vlasnik „Agrokosova holdinga“ Hazizu Tafajt navodi da je pandemija u svim preduzećima izazvala poteškoće i da je direktno smanjen apotrošnja jer 70 odsto preduzeća nije radilo.

"Nadam se da će ova situacija bit prevaziđena što je pre moguće i nadam se da će kosovske institucije uspeti da imaju na umu da je lokalnoj proizvodnji u ovom trenutku potrebna podrška da bi prevazišla ovu izuzetno tešku situaciju“, rekao je Tafajt.

Tafajt kaže da su izgubili su veliki deo potrošnje, ali se nada da će povratkom ugostiteljstva biti obnovljeno lokalno tržište.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala