Lavrov: Čim se bezbednosna situacija u Idlibu smiri nastavljaju se rusko-turske patrole

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Turska će uskoro nastaviti zajedničko patroliranje u sirijskom Idlibu duž trase M-4 čim se situacija smiri, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Patroliranje je obustavljeno iz bezbednosnih razloga jer teroristička grupa „Hajat Tahrir el-Šam“ stalno vrši oružane provokacije i napada pozicije sirijskih državnih snaga.“

Prema njegovim rečima, rusko-turski Memorandum o Idlibu ostaje na snazi u potpunosti.

„Polazeći od Memoranduma odgovornost za razbijanje terorista je pre svega na našim turskim kolegama. Borba protiv terorizma je zadatak broj jedan. Čim se situacija smiri zajedničke patrole će biti nastavljene“, rekao je Lavrov u intervjuu za TV „Al Arabija“.

Lavrov je rekao i da su sukobi između vladinih snaga i opozicije u Siriji završeni a da su ostale dve goruće tačke – Idlib i oko reke Eufrat, gde su inače raspoređeni američki vojnici koji podržavaju separatističke snage.

„Prva tačka je Idlib. Teritorija koju kontroliše teroristička organizacija Hajat Tahrir el-Šam se sada ipak smanjuje. Druga je istočna obala reke Eufrat gde se nezakonito nalaze američki vojnici koji sarađuju sa separatističkim snagama. Oni su doveli svoju naftnu kompaniju i počeli da koriste naftu za svoje potrebe bez uvažavanja suvereniteta i teritorijalne celovitosti Sirije“, naveo je Lavrov.

Podsetimo, predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, su 22. oktobra prošle godine na sastanku u Sočiju usvojili memorandum o zajedničkim akcijama za rešavanje situacije na severoistoku Sirije.

Prema ovom dokumentu, ruska vojna policija i sirijske snage raspoređene su u područja koja graniče sa turskom zonom bezbednosti. Od 1. novembra ruska i turska vojska započele su zajedničke patrole istočno od reke Eufrat.

Osim toga, Moskva i Ankara su se u martu dogovorile o prekidu vatre i nizu drugih mera usmerenih na rešavanje situacije u sirijskoj zoni deeskalacije Idlib. Borbena dejstva u ovom regionu trebalo je da se prekinu od 6. marta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala