Kolesnjikova ostaje u pritvoru

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaKolesnjikova smatra da su događaji u poslednja dva dana – otmica
Kolesnjikova smatra da su događaji u poslednja dva dana – otmica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lokalni sud u Minsku odlučio je da članica predsedništva Koordinacionog saveta beloruske opozicije Marija Kolesnjikova ostane u pritvoru.

Ona je optužena zbog krivičnog dela pozivanja na oduzimanje vlasti u zemlji.

Njen advokat Ljudmila Kazak je ranije izjavila da je pritvor Kolesnjikovoj produžen do 8. novembra.

Kolesnjikova je nedavno izjavila Istražnom sudu da je spremna da dâ iskaz o tome da su nasilno pokušali da je proteraju iz Belorusije, a takođe je opisala šta joj se zapravo dogodilo.
Ona je zahtevala da se pokrene krivični postupak protiv pripadnika KGB Belorusije, Glavne uprave za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Belorusije na osnovu krivičnih dela „otmica, nezakonito lišavanje slobode, pretnje ubistvom“ (članovi 182, 183, 186 Krivičnog zakonika Belorusije“.

Ona je privedena u noći između 8. i 9. septembra, kada su druga dvojica članova Koordinacionog saveta uspela da prebegnu u Ukrajinu.

Situacija u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Predstavnici beloruske opozicije, koji se nisu slagali sa rezultatima predsedničkih izbora, formirali su Koordinacioni savet za tranzit vlasti. Državno tužilaštvo Belorusije pokrenulo je nakon toga krivični postupak zbog poziva za oduzimanje vlasti. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala