Grenel o dolasku "14 kauboja u Prištinu": Da, to je istina

© AP Photo / Kay NietfeldRičard Grenel
Ričard Grenel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel podelio je danas na svom Tviter nalogu tekst objavljen u "Gazeti ekspres" pod naslovom "14 kauboja u Prištini" i kratko prokomentarisao: "Da, to je istina".

"Ne jedan, već 14 američkih kauboja stići će danas u naš grad", navodi se u tekstu prištinskog lista i dodaje da su velike šanse da su se Amerikanci pre puta u Prištinu složili da im Ričard Grenel bude "šerif".

Bilo je mnogo skeptika i nekih budala, koji su nakon sporazuma Beograda i Prištine u Beloj kući bili uvereni da američka administracija neće stajati iza sporazuma potpisanog u Ovalnom kabinetu u Beloj kući, verujući da će SAD jednostavno nakon objavljivanja te vesti odustati, ocenjuje "Gazeta ekspres".

Na njihovo veliko iznenađenje, kaže list, sada će proširena delegacija Trampove administracije posetiti Prištinu, Srbiju, Grčku i Izrael.

Ono što mi se najviše dopada kod ove posete je kratak period koji će delegacija provesti u svakom gradu - dva sata u Prištini, dva sata u Beogradu, Atini i Tel Avivu, navodi autor.

Kauboji su upravo takvi, njihove posete su kratke, govore oštro i jasno i ne ostavljaju mesta nesporazumima.

Drugim rečima, američki kauboji su suprotnost birokratama u Briselu i Evropi, ocenjuje list.

Američka administracija, za vreme predsednika Trampa, i to nije tajna, bitno se razlikuje od ostalih administracija.

Ali, razlika nije u tome što je ona meka, već u tome što je više američka kada su u pitanju tempo i arogancija, ističe "Gazeta ekspres".

Poslednje što bismo želeli je da budemo na drugoj strani medalje, navodi autor teksta.

Početkom ove godine, zbog tvrdoglavosti bivšeg premijera Aljbina Kurtija i njegovih prijatelja, bili smo ozbiljno izloženi.

Kurti i njegov krug prijatelja, iako bi on mogao da kaže da je drugačije, ne mrzi Ameriku kao kontinent ili Amerikance kao narod, ali neizmerno mrzi način na koji Vašington vodi politiku.

Prema Kurtijevim standardima, čak i levica u Americi je radikalna desnica, dok za desnicu ne vredi trošiti ni reč, navodi list.

Ideološki animozitet luksuz je za državu sa nuklearnim bombama u svojim hangarima.

Kosovo u svojim hangarima ima rezerve žita za samo nekoliko meseci, zaključuje Gazeta i podseća da su Albanci u Evropi imali najviše koristi od politike kauboja i šerifa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala