Dačić o zahtevu Skoplja: Očekujemo da vaseljenski patrijarh reaguje isto kao u slučaju Crne Gore

© Sputnik / Dejan SimićIvica Dačić u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije
Ivica Dačić u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je, povodom zahteva predsednika Severne Makedonije vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju da prizna Makedonsku pravoslavnu crkvu, da postoji način na koji se o tome razgovara i da „poprečni putevi“ ne doprinose dobrim odnosima dve zemlje.

Dačić je podsetio da je više puta govorio o tome da može da se govori o odnosima između dve države, ali da ne može da se govori na državnom nivou u oblasti religije i crkvenih zajednica koje imaju svoja pravila.

„Mi želimo da dođe do dogovora, ali svakako da se moraju poštovati pravila Pravoslavne crkve, a i očekujemo da vaseljenski patrijarh bude na toj strani kao što se izjasnio i protiv stvaranja tzv. Crnogorske pravoslavne crkve“, poručio je Dačić, odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu, prenosi Tanjug.

Podsetimo, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski zatražio je od vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da „iskoristi svoje apelaciono pravo“ za priznavanje Makedonske pravoslavne crkve.

„Želeo bih da vašoj svetosti uputim zahtev da uvaži poziv našeg pobožnog naroda i naše crkve da upotrebite svoje apelaciono pravo, kako bi naši građani pravoslavne veroispovesti konačno dobili mogućnost da budu jednaki sa svim ostalim pravoslavnim hrišćanima na svetu“, naveo je Pendarovski u pismu patrijarhu Vartolomeju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala