Bugarski imunolog uporedio kupovinu vakcine sa F-16: Kupujemo ono što još ne postoji

CC0 / Piksabej / Test na virus korona – ilustracija
Test na virus korona – ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarska kupuje vakcine protiv virusa korona od država EU, gde još uvek nisu ni napravljene, rekao je Bugarskoj nacionalnoj televiziji rukovodilac laboratorije za eksperimentalnu imunologiju pri Bugarskoj akademiji nauka Andrej Čorbanov.
"Čuo sam da je država zaključila sporazum sa Evropskom komisijom. To je još preliminarno jer vakcine još nisu proizvedene, još nisu prošle potrebne faze (testiranja)", izjavio je naučnik.

Čorbanov je nastalu situaciju uporedio sa kupovinom američkog F-16, za koje nije postojala infrastruktura u državi.

Prema rečima istraživača, preliminarno zaključivanje sporazuma je svetska tendencija: vlada seje paniku, poziva građane da budu odgovorni i poštuju mere, ali pri tome žele da pokažu da se brinu o stanovništvu, zbog čega obećavaju preparate koji još nisu proizvedeni.

Sa ruskim preparatima protiv virusa korone se ne treba šaliti, naglasio je Čorbanov.

"Rusija ima tradiciju sa vakcinama, poseduje ogroman potencijal za proizvodnju vakcina. Ni u kojem slučaju se tome ne može pristupiti iracionalno. Rusi imaju dosta komponenata, počevši od naoružanja i zaključno sa naukom koja je najbolja u svetu. To se ne može poricati", saopštili su naučnici.

Bugarska vakcina će biti gotova do kraja jeseni, obećao je Čorbanov, požalivši se što država ne podržava izradu ovakvih preparata.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala