Bilt: Srbija će kad-tad morati da prizna Kosovo

© AFP 2023 / SAUL LOEB Karl Bilt
Karl Bilt - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi visoki predstavnik u BiH Karl Bilt tvrdi da će Beograd kad-tad morati da prizna samoproglašenu kosovsku nezavisnost i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić zna da je to ključ evropskog puta Srbije.

„Vučić je imao snage da to uradi u jednom momentu, ali je tu priliku propustio“, tvrdi Bilt u intervjuu za sarajevski portal Politički.

Bivši šef švedske diplomatije dodao je da je potrebno sprovoditi ono što je već davno dogovoreno, a, kako kaže, nikada nije stvarno realizovano.

Dodaje da je dosta od toga ponovljeno u dokumentima koji su nastali nakon sastanka u SAD.

Upitan šta je realni ishod i da li Beograd i Priština žele dogovor, Bilt kaže da smatra da je ideja razmene teritorija bila, kako navodi, „opasna diverzija koja je koštala godina i godina i napretka u pregovorima“.

Ali sada, dodaje, posebno ovaj EU kolosek mora dobiti na ubrzanju i početi da se kreće napred.

Na konstataciju da je dijalog za srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika platforma da zahteva nezavisnost Republike Srpske, Bilt kaže:

Kosovo je nezavisna država. I tom pitanju nema vraćanja. Dodik zna da od nezavisnosti RS nema ništa. U svakom mogućem obliku. Pa to ni Srbija ne bi priznala“, naveo je Bilt.

Bilt, koji je danas kopredsedavajući Evropskog saveta za spoljne odnose, uticajne nevladine organizacije koja se bavi promišljanjima o spoljnoj politici, kaže da se čini da EU i SAD konačno počinju da rade zajedno, ali da evropska perspektiva regiona Zapadnog Balkana nikada nije bila udaljenija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala