Amfilohije pokazao Milu put: Rušitelji ne idu u šumu nego u - nepovrat!

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaMitropolit crnogorsko primorski Amfilohije Radović
Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije Radović - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je onima koji su do sada vladali da ne prete da će da ruše i odlaze u šume, jer su svi rušitelji otišli u nepovrat. On se pomolio da im Bog vrati razum, te ponovio da neće odustati da bude obnovljena svetinja na Lovćenu i da bude izgrađen hram Svete Trojice iznad Cetinjskog manastira.

„Crkva Božja je stradala kroz vekove, strada i danas. Sami znate kakvo je gonjenje crkve bilo u ono vreme, kada su vladali bezbožnici, koji su rušili i odgonili narod od crkve. Zabranjivali da se ide Božjim putem. A ovi koji su do sada vladali Crnom Gorom, oni su njihovi naslednici, koji su obezboženi hteli da stvaraju svoju crkvu. Kakvo je to bezumlje. Sa jedne strane to svedoči da je u njihovoj svesti prisutno da bez crkve, Hristove, pravoslavne crkve nema opstanka ovoj državi, ovom narodu. Samo što nisu shvatili da treba da se vrate toj crkvi, Božjoj, pravoj istinskoj, da bi mogli da nastave ono delo koje su ovde obavljali svi sveti Božji ljudi od Svetog Jovana Vladimira, redom preko Vojislavljevića, Nemanjića, Balšića, preko Crnojevića, Petrovića sve do naših vremena. Tim putem su hodili, pripadali su Crkvi Božjoj, svetoj apostolskoj koju mi ispovedamo i zato su ostali verni Hristovi svedoci, neuništivi“, poručio je Amfilohije na slavi Manastira Podlastva kod Budve, prenose Vijesti.

On je kazao „daj Bože i ove koji su sledbenici Marksa i Engelsa, Broza, da i njima Bog vrati razum“.

„To što traže neku crkvu, to je pokazatelj da imaju nečega u sebi dobroga i blagoslovenoga, samo ako to dobro i blagosloveno prihvate i vrate se svojim precima Petrovićima. Ne preteći da će da ruše, da beže u šume i da odatle nastave rušenje. Ovde u Crnoj Gori se gradi i izgrađuje kroz vekove. Svi rušitelji su otišli u nepovrat. Ono što su rušili, svetinje Božje, sve se to obnavlja u ovo naše vreme“, kazao je Amfilohije.

On je rekao da će dati Bog da se obnovi i srušena svetinja na Lovćenu Svetog Petra Cetinjskog.

„Da se obnove i druge svetinje – Prevlaka Grbaljska. U isto vreme da se sagradi i onaj hram iz vremena kralja Nikole iz 1910. Eno imam kamen temeljac, dođite kod mene u Mitropoliju, u kabinet da vam pokažem kamen temeljac na kome piše „u vreme Kralja Nikole Petrovića ovaj hram sazida car Nikolaj II avgusta 1910. godine“. Taj kamen ako Bog da mi ćemo ga ugraditi u onaj hram koji će biti sagrađen iznad Cetinjskog manastira. Možda bi ovi hteli da tamo da nastave da vešaju turske glave, tamo je bila tabla na kojoj su vešane turske glave u ona nesrećna vremena. Mi hoćemo da na mesto te table i tog vešanja glava, pa čak i neprijateljskih, da tu postavimo hram Svete trojice i tu preselimo ove tri svehrišćanske svetinje da budu iznad moštiju Svetog Petra Cetinjskoga. Da bi se onda sabirali oko tih svetinja, ne samo mi koji smo ovde, nego svi drugi ljudi, zemaljski narodi istoka i zapada“, naglasio je Amfilohije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala