Žena, formula za društvo po meri čoveka: Izložba o matematičarkama na Kalemegdanu

© Centar za promociju naukeTačka je ono što nema delova
Tačka je ono što nema delova - Sputnik Srbija
Pratite nas
U okviru manifestacije „Mesec matematike“ na Beogradskoj tvrđavi biće postavljena izložba o ženama u matematici koja na kreativan način pruža formulu kako da postanemo bolje društvo.

Deveta po redu manifestacija „Maj, mesec matematike“ Centra za promociju nauke odigrala se proletos prvi put u virtuelnom formatu pod sloganom „Pomeri / Po meri čoveka“. Matematička avantura nastavlja se u otvorenom prostoru, pa će od 21. septembra do 7. oktobra, na Savskom šetalištu na Beogradskoj tvrđavi, posetioci moći da razgledaju izložbu „Matematičarke širom Evrope“.

Formula za bolje društvo

Izložba autorke Silvi Pejša predstavlja fotografske portrete uz intervjua trinaest matematičarki iz različitih zemalja Evrope, među kojima se nalazi i Dušanka Petrović, profesorka iz Novog Sada. Prateći karijeru ovih naučnica, Pejša opisuje s kakvim se problemima matematičarke susreću, a kojih su muškarci pošteđeni.

Prema rečima Danijele Vučićević, koordinatorke projekta, matematika i život neminovno se prepliću s tim što je to kod žena izraženo, ali i otežano.

„U odnosu na broj muškaraca koji se bave matematikom, žena matematičarki je mnogo manje. Naročito kada gledamo ljude koji su na položanima, na katedrama za matematiku, na matematičkimm institutima, to su uglavnom muškarci.“

Ovi intervjui osvetljavaju životni i profesionalni put matematičarki i nedvosmisleno poručuju da ne postoji univerzalni recept za postizanje uspeha, ali i da se matematika i svakodnevni život neminovno prepliću.

„Matematika je osnovna kategorija na kojoj počiva jedno društvo“, smatra Vučićevićeva . „Zato mislimo da ova izložba može da promeni ugao gledanja na položaj žena u društvu i u nauci. Želimo da inspirišemo mlade matematičarke da se hrabro otisnu u svet nauke i da ih motivišemo da postavljaju pitanja jer je to jedini pravi put do uspeha.“

© Centar za promociju nauke „Matematičarke širom Evrope“ od 21. septembra do 7. oktobra na Savskom šetalištu na Beogradskoj tvrđavi
Žena, formula za društvo po meri čoveka: Izložba o matematičarkama na Kalemegdanu - Sputnik Srbija
„Matematičarke širom Evrope“ od 21. septembra do 7. oktobra na Savskom šetalištu na Beogradskoj tvrđavi

Nauka, ples i tačka

Manifestaciju otvara plesni performans „Tačka je ono što nema delova“ u ponedeljak, 21. septembra, u 19 časova na Letnjoj sceni Beogradske tvrđave koji, kroz ples, istražuje matematičke ideje. Performans će pratiti digitalna animacija, što će gledaocima pružiti novu dimenziju matematike.

„Ples i matematika jesu dva jezika, ali i komplementarne oblasti koje, kada se dovedu u vezu, komuniciraju kao jedno“, objašnjava Danijela Vučićević. „Matematika jeste kreativna, nosi ideje, ali ona plesom može da postane opipljiva i dostupna nekom kome je daleko.“

Osim glavne izložbe, u Naučnom klubu Beograd organizovana su naučnopopularna predavanja, a svakog dana, od 16 do 20 časova, na Savskom šetalištu sve istraživački nastrojene šetače čeka matematički poligon na kome će biti u prilici da provežbaju i odigraju različite matematičke operacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala