Završen protest u Minsku, policija sprečila demonstrante da dođu do predsedničke rezidencije

© REUTERS / TUT.BYPristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku
Pristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Minsku je završen još jedan neodobreni protest beloruske opozicije.

Nakon što pripadnici specijalnih snaga policije nisu dozvolili da kolona demonstranata dođe do Avenije nezavisnosti i blokirali saobraćaj do nje, demonstranti su počeli da se razilaze i odlaze u velikim grupama.

Pripadnici policije posle toga su uklonili ograde na aveniji, a saobraćaj je ponovo uspostavljen. Zatim je velika kolona pripadnika bezbednosnih snaga krenula u svoju bazu.

Oklopni transporteri koji su čuvali rezidenciju predsednika Belorusije takođe su krenuli prema severu prestonice.

Ranije se veliki broj demonstranata približio snagama bezbednosti na području Avenije nezavisnosti. Prema procenama dopisnika Sputnjika, bilo je nekoliko desetina hiljada demonstranata. 

Protest je trajao više od pet sati. Okupljeni su nekoliko puta menjali maršrutu, jer je policija blokirala sve prilaze predsedničkoj rezidenciji i Aveniji nezavisnosti.

Tokom večerašnje akcije, privedeno je nekoliko demonstranata.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala