Ruski Centar za pomirenje u Siriji: Teroristi pripremaju provokacije sa upotrebom hemijskog oružja

© AFP 2023 / THAER MOHAMMEDPripadnici "Belih šlemova" pretražuju oštećenu zgradu nakon napada u Idlibu
Pripadnici Belih šlemova pretražuju oštećenu zgradu nakon napada u Idlibu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teroristi planiraju da izrežiraju napad na dva sela u Idlibu kako bi optužili sirijsku vojsku za upotrebu hemijskog oružja, saopštio je na brifingu zamenik načelnika ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji kontraadmiral Aleksandar Grinkevič.

Grinkevič napominje da je Centar dobio informacije da teroristička grupa Hajat Tahrir el Šam priprema „provokacije sa korišćenjem otrovnih supstanci u južnom delu zone deeskalacije Idlib“.

„Narednih dana teroristi planiraju da insceniraju napade u naseljima Eriha i Besames u provinciji Idlib kako bi optužili sirijske vladine snage za upotrebu hemijskog oružja protiv civila. Prema dostupnim informacijama, u pripremi planiranih mesta za provokaciju, uključujući i video-snimanje, neposredno učestvuju aktivisti pseudo-humanitarne organizacije Beli šlemovi“, navodi se u saopštenju Centra.

Takođe se ističe da ruski Centar za pomirenje poziva komandante ilegalnih oružanih grupa „da odustanu od oružane provokacije i krenu putem mirnog rešavanja situacije u oblastima pod njihovom kontrolom“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala