Albanski istoričar: Laž se nastavlja - svuda se kaže car Dušan, car Lazar

© Sputnik / Milačić AleksandarPravoslavna crkva
Pravoslavna crkva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Istoričar i pisac Jusuf Budžovi ocenio je da je istorija Kosova i Albanije u udžbenicima skandalozna, govoreći o navodnom uticaju neistina srpskih istoričara na istoriju Albanije.

Budžovi je, gostujući u programu RTV Dukađini, optužio Kosovo i Albaniju za, kako je prenela prištinska „Gazeta ekspres“, umetanje istorijskih laži u udžbenike.

On je naveo da je problem što je „albanska istoriografija prihvatila tu laž“.

Gračanica na Kosovu i Metohiji  - Sputnik Srbija
Prištinska Koha: Manastiri iz doba Nemanjića su drevno albansko nasleđe

„Ja govorim o institucionalnoj istoriji i istoriji Kosova, a svuda se kaže car Dušan, car Lazar, srednjovekovna srpska kraljevina i to su uključili u udžbenike…Ova laž se nastavlja, i sada je to uvršteno u istografiju Kosova i Albanije, u udžbenike, što je skandalozno. Ta srpska laž se prodaje kao istorijska istina, a nije istina“, tvrdi Budžovi.

On je, istovremeno, okrivio kosovsku akademiju i albansku akademiju nauka, navodeći da ih „političke privilegije“ navode da ćute pred „neistinama i istorijskom štetom“.

Budžovi je rekao da su pojedini istoričari koji danas vode Akademiju nauka u Albaniji i na Kosovu, ušli u političke vode i dobro su materijalno obezbeđeni.

„Mnoge njihove knjige morale bi da budu obezvređene, a mnogi udžbenici prepravljeni“, smatra Budžovi.

Budžovi je ove svoje tvrdnje izneo i u svojoj najnovijoj knjizi pod nazivom „Dardanija — antika, srednji vek“ koja će uskoro biti objavljena na engleskom jeziku, preneo je Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala