Završen ženski marš u Minsku: Uhapšeno više od sto demonstranata /foto, video/

© AP Photo / TUT.byPristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku
Pristalice beloruske opozicije na protestu u Minsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pripadnici beloruske policije prekinuli su današnju šetnju demonstranata u Minsku. Na protestu je privedeno više od sto učesnika akcija opozicije.

Posle toga su preostali demonstranti poređali duž ulice držeći zastave.

​Nekolicini učesnika je tokom protesta pozlilo, pa je policija pozvala hitnu pomoć.

Učesnice neodobrenog opozicionog marša žena počele su da se okupljaju u centru Minska posle 15 časova po lokalnom vremenu. Za subotu je bio najavljen takozvani „sjajni marš“. Organizatori su pozvali učesnike šetnje da dođu u svetloj odeći, sa šljokicama i svetlim plakatima.

Kako prenose mediji, okupilo se nekoliko stotina ljudi. Mnogi su odeveni u svetlucavu odeću ili imali sjajnu šminku. Šljokice su jedan od lajtmotiva ovog protesta. Na taj način devojke, po njihovim rečima, žele da skrenu pažnju na sebe i svoje slogane.

​U susednim ulicama primećena su policijska vozila. Pripadnici policije proverili su akreditacije novinara koji se nalaze na licu mesta i upozorili ih da se drže na udaljenosti od oko 50 metara od demonstranata.  

Kada je kolona demonstranata iz Ulice Surganova došla do Ulice Jakuba Kolasa, pojavila su se vozila milicije i počela su privođenja.

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala