Zaustavljanje „Severnog toka 2“ koštalo bi Nemačku najmanje deset milijardi evra

Pratite nas
Ako Nemačka odustane od projekta “Severni tok 2“, moraće da plati kaznu u vrednosti od 10 milijardi evra, izjavio je član komiteta Bundestaga za međunarodne poslove Valdemar Gert (Alternativa za Nemačku).

Gert je naglasio da gasovod nije ni nemački niti ruski projekat, već u njemu učestvuje više od 100 firmi koje su dobile potrebne dozvole. Prilikom odustajanja od projekta biće potrebno da se „nadoknadi šteta svim tim firmama“.

On je podsetio da Nemačka zatvara termocentrale na ugalj, odustaje od nuklearnih elektrana, prelazi na električni transport.

„Odakle ćemo uzimati energetske resurse, ako odustanemo od najbolje ponude, kako ekonomske tako i ekološke, koju je predložila Rusija za gas?“, dodao je on.

Gert je izjavio da SAD ne odgovara izgradnja gasovoda iz Rusije, da je u toku borba za energetsko tržište i da se ona vodi „prljavim političkim i ekonomskim metodama“.

„Oni koji se zalažu za odustajanje od „Severnog toga“ treba da kažu svojim biračima da će se zbog toga cena energenata povećati – za gas i struju moraće da se plati 20 odsto više“, rekao je poslanik.

Bundestag je juče većinom glasova odbio da glasa o predlogu o obustavi izgradnje „Severnog toka 2“.

Diskusije oko budućnosti „Severnog toka 2“ uzavrele su nakon incidenta s ruskim blogerom Aleksejem Navaljnim i tvrdnji Berlina da je on otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „novičok“, zbog čega se traži od ruskih vlasti da objasne nastalu situaciju. Jedan broj nemačkih političara smatra da treba prekinuti rad na gasovodu, dok je nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila da su to dva odvojena pitanja. 

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala