Zaharova: Poziv Tihanovske u Brisel – mešanje u unutrašnje poslove Belorusije

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Koketiranje Brisela sa bivšim predsedničkim kandidatom na izborima u Belorusiji Svetlanom Tihanovskom i poziv da dođe na sastanak ministara spoljnih poslova država članica EU predstavljaju mešanje u unutrašnje poslove ove zemlje, navodi u komentaru portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marije Zaharove.

„Koketiranje ministara spoljnih poslova Evropske unije sa samozvanim predstavnikom beloruske opozicije i njen poziv u Brisel na ‘razgovore’ deo su scenarija mešanja u unutrašnje poslove Belorusije. Ovo je direktno narušavanje osnovnih normi Povelje UN i principa Helsinškog dogovora, čiji jubilej međunarodna zajednica obeležava ove godine“, istakla je Zaharova.

Smena vlasti preko sankcija

U spoljnopolitičkom arsenalu Evropske unije učvršćuje se namera da će se vlast u Belorusiji smeniti preko sankcija i priznanja „samozvanaca“, smatra Zaharova.

„Vidimo da se u spoljnopolitičkom arsenalu Evropske unije sve više učvršćuje nepoštovanje objektivne unutrašnje političke realnosti Belorusije, neobuzdana podrška opozicionih snaga, sve do priznavanja ‘samozvanaca’ od strane pojedinih država-članica Evropske unije, koje Brisel nije u stanju da ‘pritegne’, kao i da se računa na smenu aktuelne vlasti sankcijama, pritiscima i propagandom. Nažalost, Belorusija u tom smislu nije jedini primer“, konstatovala je portparolka.

Sankcije smetaju uspostavljanju dijaloga

Uvođenje sankcija Evropske unije protiv beloruskih zvaničnika smetalo bi uspostavljanju dijaloga i obnavljanju stabilnosti u zemlji, dodala je Zaharova.

Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija
Evropski parlament ne priznaje Lukašenka za predsednika Belorusije

„Naš stav o sredstvima sankcija koje koristi Evropska unija dobro je poznat. Ona su nelegitimna sa stanovišta međunarodnog prava i predstavljaju nedopustivo mešanje u unutrašnje stvari“, navodi se u saopštenju.

„A u kontekstu situacije u Belorusiji, to je u suprotnosti sa ciljem vraćanja stabilnosti, uspostavljanja dijaloga, pokretanja ustavnog procesa i ublažavanja tenzija, o čemu su predstavnici Evropske unije toliko mnogo govorili“, zaključila je Zaharova.

Protesti opozicije u Belorusiji

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe. 

Ranije je portparolka Tihanovske Ana Krasulina saopštila da će beloruska opozicionarka učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije u Briselu 21. septembra.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala