Tajni ugovor: Veliki sporazum između Srbije i Albanije

© Wikipedia / Javno vlasništvoSrpska vojska tokom povlačenja preko Albanije
Srpska vojska tokom povlačenja preko Albanije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako su odnosi sa Albanijom veoma komplikovani, istorija pamti, iako je to manje poznato, da su 17. septembra 1914. godine Nikola Pašić i Esad-paša Toptani potpisali u Nišu tajni ugovor između Srbije i Albanije.

Niš je bio značajan za tok Prvog svetskog rata, i tome svedoče niške građevine poput Oficirskog doma, Banovine i zgrade Radio Niša. Srpska Vlada i Ministarstvo inostranih dela, kako navodi istoričar Borislav Andrejević, bili su od tada smešteni u sadašnjoj zgradi Univerziteta, u koju je prvobitno stigao čuveni telegram o objavi rata koji je potom uručen Nikoli Pašiću.

Stvaranje unije Srbije i Albanije

Pašićev kabinet se, kaže Andrejević, tada nalazio u sali na prvom spratu iznad ulaza. U ovom objektu, koji je izgrađen za potrebe Načelstva niškog okruga 1889. godine, u toku prve ratne godine, održavale su se sve akcije srpske Vlade sa stranim diplomatskim predstavništvima.

U njoj su 4. septembra 1914. godine, Esad-paša Toptani i Pašić potpisali tajni "Niški sporazum" između Srbije i Albanije.

On je predviđao stvaranje unije Srbije i Albanije, odnosno, kako navodi Andrejević, zajedničku odbranu, carine i zajedničko predstavljanje u inostranstvu.

Nakon izbijanja Prvog svetskog rata, Esad-paša je morao da obavi razne diplomatske poslove, navodi istoričar Bataković. Jedan od tih poslova je bilo i unapređenje diplomatskih odnosa sa Srbijom. Pašiću je slao poruke u kojima je govorio da je od velike važnosti po njih da zaključe poseban sporazum pre svog odlaska za Albaniju.

Zato Esad-paša dolazi u Niš, u kome je predsedavala srpska vlada i narodna skupština, gde se sastaje sa srpskim premijerom Nikolom Pašićem. Njih dvojica 17. septembra 1914. godine potpisuju tajni ugovor o savezništvu, prenosi B 92.

Početak "Velikog rata" ostavio je otvoreno pitanje o preciznom razgraničenju između Srbije i Albanije. Međunarodna komisija za razgraničenje prekinula je rad sredinom 1914. godine, pa su državne granice u ovim oblastima ostale da se utvrde.

Rat je zatekao nečuvanu srpsko-albansku granicu. Austrougarska je pripremila sveže napade na srpsku teritoriju. Pašić je ispravno predvideo nameru bečke diplomatije da otvori još jedan front: bojao se da će albanske vođe finansirati Beč, kako navodi Andrej Mitrović.

Zajednička odbrana

Esad-paša se trudio da sačuva nezavisni položaj, prelazeći tako iz Italije u Francusku. Planirao je da se, uz pomoć Antante, suoči sa naporima Austrougarske da u potpunosti potčini njegovu zemlju. Prema Hrabaku, iz Pariza je slao upite pod kojim uslovima bi srpska vlada pomogla njegov povratak u Albaniju.

Pašić je 1914. godine nametnuo sledeće uslove: da sa Srbijom potpiše političko-carinski ugovor o zajedničkoj odbrani, da Albanija prizna carinsku uniju i da se u narednoj fazi postigne rešenje o formiranju lična ili stvarna unija sa Srbijom. Esad-paša je načelno prihvatio Pašićeve uslove i odmah se uputio ka Srbiji.

Pri dolasku u Niš, Esad-paša potpisuje tajni ugovor sa Pašićem.

Taj ugovor je obuhvatao 15 tačaka koje su predviđale zajedničko osnivanje vojnih i političkih institucija, ali najvažnije odredbe su se odnosile na vojni savez, izgradnju Jadranske pruge od Srbije do Drača, kao i garancije da će Srbija podržati Esad-pašu na izborima za vladara Albanije.

Sporazum je ostavljao mogućnost da Srbija, na poziv Esad-paše, vojno interveniše radi zaštite njegovog režima. Razgraničenje između dve države trebalo je da utvrdi posebna srpsko-albanska komisija. Srbija se obavezala da će finansirati Pašinu žandarmeriju i snabdevanje neophodnom vojnom opremom, plaćajući 50.000 dinara mesečno.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala