Smrt jedne od najuticajnijih žena u Americi — uvod u novi sukob

© Foto : Supreme Court of the United StatesSudija američkog Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsburg
Sudija američkog Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsburg - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rut Bejder Ginsburg, sudija Vrhovnog suda i jedna od najuticajnijih žena u Americi, preminula je posle teške bolesti, čime je otvorena pozornica za još jedan sukob republikanaca i demokrata, ovaj put oko izbora njenog naslednika.

Rut Bejder Ginsburg bila je druga žena izabrana da služi u Vrhovnom sudu u istoriji Sjedinjenih Američkih Država i jedna od ključnih ličnosti u borbi za prava žena.

Preminula je u svom domu u Vašingtonu u 87. godini od raka pankreasa, saopštio je Vrhovni sud SAD.

Od 2006. godine, kada je u penziju otišla Sandra Dej Okonor, do izbora Sonje Sotomajor tri godine kasnije, Rut Ginsburg je bila jedina žena u Vrhovnom sudu SAD.

​Često je govorila kako su joj te godine, od kako je ostala jedina žena u Vrhovnom sudu, bile najteže u životu.

Američki predsednik Donald Tramp je, povodom smrti Rut Ginsberg, rekao da je Amerika izgubila „titana pravnih nauka“ i osobu „briljantnog uma“.

„Njena mišljenja i odluke koje su se odnosile na prava žena inspiracija su svim Amerikancima i generacijama pravnika“, naveo je Tramp.

Rut Bejder Ginsburg je pred smrt navela da joj je najveća želja da niko ne bude postavljen na njenu funkciju dok se ne izabere novi predsednik SAD.

​Smrt Rut Ginsberg postavila je scenografiju za novi sukob demokrata i republikanaca, koji su odmah po objavljivanju vesti o najavili da će upražnjeno mesto u Vrhovnom sudu biti ubrzo popunjeno.

„Senat će glasati o kandidatu predsednika Trampa“, najavio je vođa većine u Senatu Mič Mekonel.

Demokrate, međutim, smatraju da izbor naslednika Rut Bejder Ginsburg treba odložiti do sledeće godine, kako bi o upražnjenom mestu odluku doneo pobednik predsedničkih izbora.

Ukoliko bi Trampov kandidat dobio podršku Senata, krhka većina konzervativaca u Vrhovnom sudu, koja je do smrti Rut Ginsberg bila pet na prema četiri, bila bi znatno ojačana, a samim tim i uticaj konzervativaca na sledeću generaciju Amerikanaca, preneo je RTS, pozivajući se na američke medije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala