Rusija: Zapad krši povelju UN uvođenjem sankcija Belorusiji

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zapad krši osnovne principe povelje Ujedinjenih nacija u Belorusiji, izjavio je direktor Departmana međunarodnih organizacija Ministarstva spoljnih poslova Rusije Petar Iljičev.

„Nažalost, što se tiče Belorusije uočavamo poznatu sliku: zapadne države, ne poštujući osnovne principe povelje Ujedinjenih nacija, pokušavaju da iskoriste postizbornu situaciju kako bi promovisale svoje interese“, izjavio je Iljičev.

Prema njegovim rečima, „koriste se poznati instrumenti, uključujući i nezakonite jednostrane sankcije“.

Mešanje u situaciju u Belorusiji, koristeći Ujedinjene nacije, je nedopustivo, smatra Iljičev.  

„Važno je, da beloruski narod, samostalno, bez spoljnjeg uticaja, rešava svoja unutrašnja politička pitanja. Bilo kakva međunarodna pomoć Minsku bi trebalo da usledi isključivo na njegov zahtev“, izjavio je Iljičev.

Evropska unija trenutno radi na usaglašavanju individualnih sankcija, u čiji spisak će ući ljudi, koji po mišljenju Evropske unije, su bili uključeni u falsifikovanje predsedničkih izbora u Belorusiji i organizaciju nasilja nad demonstrantima.

Podsetimo da je nedavno beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej izjavio, da je nacrt spiska recipročnih sankcija za zemlje Evropske unije već spreman i da Minsk čeka usvajanje odgovarajuće odluke Evropske unije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala