Polovina Amerikanaca ne pristaje na vakcinaciju, Tramp: Do aprila vakcina za sve

© AP Photo / TOM BRENNERDemonstracije u Merilendu usred virusa korona
Demonstracije u Merilendu usred virusa korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Skoro polovina Amerikanaca ili 49 odsto, kažu da definitivno ili verovatno ne bi uzeli vakcinu protiv korona virusa ukoliko bi bila dostupna danas, dok je 51 odsto njih reklo da bi se vakcinisalo, pokazalo je istraživanje centra Pju, sprovedeno ranije ovog meseca. Predsednik SAD Donald Tramp tvrdi da će do aprila 2021. biti dovoljno vakcine za sve.

Ispitanici koji naginju ka odbijanju vakcinacije objašnjavaju svoj stav zabrinutošću zbog mogućih sporednih efekata vakcine.

Poverenje javnosti u bezbednu vakcinu za kovid 19 koja dolazi na tržište je značajno opalo.

U maju, u istraživanju koje je obavio Pju, 72 odsto Amerikanaca izjasnilo se da bi bili spremni da se vakcinišu ako vakcina bude dostupna.

Samo 21 odsto ispitanih Amerikanaca je ovog meseca reklo da bi definitivno uzeli vakcinu, prenosi Tanjug.

Novo istraživanja ustanovilo je da 77 odsto Amerikanaca veruje da će vakcine koje su u razvoju u Sjedinjenim Državama verovatno biti odobrene pre nego što njihova bezbednost i efikasnost budu u potpunosti ispitani.

Oko 78 odsto od više od 10.000 učesnika istraživanja kao najveću zabrinutost navelo je brigu da će proces davanja dozvole za vakcinu teći suviše brzo i da se neće uspostaviti bezbednost i efikasnost vakcine. U poređenju sa tim, samo 20 odsto ispitanika reklo je da ih brine da će izbacivanje vakcine na tržište teći suviše sporo.

Tramp: Do aprila dovoljno vakcine za sve Amerikance

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da će do kraja godine biti proizvedeno 100 miliona doza vakcine i dovoljno da do aprila 2021. budu vakcinisani svi Amerikanci.

"Proizvešćemo najmanje 100 miliona doza do kraja godine, a onda najverovatnije mnogo više, stotine miliona doza biće raspoloživo svakog meseca, a očekujemo da ćemo do aprila imati dovoljno vakcina za sve Amerikance", istakao je Tramp na pres konferenciji u Beloj kući.

On nije nije naveo koji će proizvođači moći da isporuče te količine vakcine, ali su dve kompanije - "Moderna" i "Pfizer" u trećoj aktivnoj fazi kliničkih ispitivanja eksperimentalnih vakcina.

Obe kompanije su potpisale ugovor sa američkom vladom o isporuci stotina miliona doza pa su američke zdravstvene vlasti počele pripreme kako bi mogle da ih uskladištiti i prve pošiljke isporuče već u oktobru, 24 sata pošto vakcinu odobri Agencija za lekove (FDA).

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala