Navaljni: Hodam, ali mi noge drhte

© REUTERS / Courtesy of Instagram @NAVALNY/Social MediaRuski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni u berlinskoj klinici "Šarite"
Ruski bloger i opozicionar Aleksej Navaljni u berlinskoj klinici Šarite - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski opozicionar Aleksej Navaljni objavio je na svojoj stranici na Instagramu post o tome kako teče njegov oporavak u berlinskoj klinici „Šarite“.

Navaljni je napisao da su poteškoće koje ima sa korišćenjem telefona ili to što ne može sebi na uspe čašu vode obična glupost.

On je objasnio da još pre izvesnog vremena nije prepoznavao ljude niti je umeo da govori. Po njegovim rečima, svako jutro mu je dolazi lekar sa tablom i tražio da napiše neku reč.

„To me je dovodilo u očaj, iako sam već sve generalno shvatao šta želi lekar, nisam znao gde da nađem reči. U kojem delu glave one stoje? Gde pronaći reč i šta da uradim da ona nešto znači?“, naveo je bloger, naglasivši da je sve to bilo neshvatljivo za njega.

On nije znao kako da izrazi svoj očaj i zato je jednostavno ćutao. To je, po priznanju blogera, kasnija faza koje se može setiti.

Pogledajte ovu objavu u aplikaciji Instagram

Davaĭte rasskažu, kak idët moe vosstanovlenie. Эto uže яsnaя doroga, hotь i neblizkaя. Vse tekuщie problemы vrode togo, čto telefon v moih rukah bespolezen, kak kamenь, a nalitь sebe vodički prevraщaetsя v celыĭ attrakcion, - suщaя erunda. Obъяsnю. Sovsem nedavno я ne uznaval lюdeĭ i ne ponimal, kak razgovarivatь. Každoe utro ko mne prihodil doktor i govoril: Alekseĭ, я prinës dosku, davaĭte pridumaem, kakoe na neĭ napisatь slovo. Эto privodilo menя v otčaяnie, potomu čto hotь я uže i ponimal v celom, čto hočet doktor, no ne ponimal, gde bratь slova. V kakom meste golovы oni voznikaюt? Gde naĭti slovo i kak sdelatь tak, čtobы ono čto-to označalo? Vse эto bыlo rešitelьno neponяtno. Vpročem, kak vыrazitь svoë otčaяnie, я tože ne znal i poэtomu prosto molčal. I эto я eщe opisыvaю pozdniĭ эtap, kotorыĭ sam pomnю. Seĭčas я parenь, u kotorogo drožat nogi, kogda on idët po lestnice, no zato on dumaet: «o, эto ž lestnica! Po neĭ podnimaюtsя. Požaluĭ, nado poiskatь lift». A ranьše bы prosto tupo stoяl i smotrel. Tak čto mnogo problem eщë predstoit rešitь, no potrяsaющie vrači universitetskoĭ Berlinskoĭ kliniki «Šarite» rešili glavnuю. Oni prevratili menя iz «tehničeski živogo čeloveka» v togo, kto imeet vse šansы snova statь Vыsšeĭ Formoĭ Suщestva Sovremennogo Obщestva, - čelovekom, kotorыĭ umeet bыstro listatь instagram i bez razmыšleniĭ ponimaet, gde stavitь laĭki.

Objava koju deli Alekseĭ Navalьnыĭ (@navalny) dana

Sada mu se tresu noge kada se spušta stepenicama, ali su lekari uspeli da ga pretvore iz „tehnički živog“ u čoveka koji ume da brzo lista Instagram i razume šta treba da lajkuje.

Podsetimo, Vlada Nemačke je ranije saopštila da je Aleksej Navaljni, koji leži u berlinskoj bolnici „Šarite“, otrovan supstancom „novičok“. Ruska strana negira da se u organizmu Navaljnog nalazio taj otrov dok je bio na teritoriji Rusije. 

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala