Libija obnavlja proizvodnju i izvoz nafte

© REUTERS / Esam Omran Al-FetoriPripadnici Libijske nacionalne armije Halife Haftara prolaze pored naftnog postrojenja Zuejtina zapadno od Bengazija
Pripadnici Libijske nacionalne armije Halife Haftara prolaze pored naftnog postrojenja Zuejtina zapadno od Bengazija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Libijska naftna kompanija ukida vanrednu situaciju na naftnim poljima i lukama, što će omogućiti obnavljanje proizvodnje i izvoz nafte, navodi se u saopštenju kompanije.
„Ukida se režim vanredne situacije na bezbednim naftnim poljima i u lukama. Nalozi su dostavljeni svim radnim organizacijama, kao i upravama povezanim sa državnim naftnim strukturama. Oni treba da preuzmu svoje direktne obaveze i započnu proizvodnju i izvoz“, objašnjava se u saopštenju.

Vanredna situacija ostaće na snazi na naftnim poljima na kojima je potvrđeno prisustvo bilo kakvih oružanih formacija koje mogu ometati rad nacionalne naftne kompanije.

Rukovodstvo naftne kompanije istaklo je da joj je na prvom mestu bezbednost njenih radnika zaposlenih na terenu, a takođe je pozvalo da se ne politizuje rad organizacije čiji zadaci uključuju rešavanje tehničkih problema koji se odnose isključivo na naftu.

„Nacionalna naftna kompanija potvrđuje svoju posvećenost radu po najvišim međunarodnim standardima i transparentnosti u svojim trgovinskim operacijama“, dodaje se u saopštenju.

Komandant Libijske nacionalne armije maršal Halifa Haftar ranije je najavio obnavljanje proizvodnje i izvoza nafte iz libijskih luka nakon višemesečne obustave. Većina libijskih naftnih polja i luka zatvoreni su od januara zbog blokade naftnih postrojenja usred ratnih dejstava.

U avgustu je i predsedavajući parlamenta na istoku Libije Akila Saleh takođe saopštio da će ova zemlja obnoviti proizvodnju i izvoz nafte. Prema njegovim rečima, „njen prihod biće zamrznut na posebnom računu dok se ne postigne političko rešenje“. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije pozdravilo je odluku o obnavljanju proizvodnje nafte u Libiji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala