Kravčuk: Zbog rezolucije ukrajinskog parlamenta blokiran rad kontakt grupe za Donbas

© Sputnik / Igorь Maslov / Uđi u bazu fotografijaPrelaz "Jelenovka" između Ukrajine i Donjecke Narodne Republike
Prelaz Jelenovka između Ukrajine i Donjecke Narodne Republike - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rezolucija ukrajinskog parlamenta o lokalnim izborima 2020. godine sadrži neslaganja sa Minskim sporazumima i, ako se ne promeni, dalji rad u okviru kontakt grupe na rešavanju sukoba u Donbasu biće blokiran, izjavio je šef ukrajinske delegacije u grupi Leonid Kravčuk.

„S obzirom da sam lično proučavao, reći ću da u ovoj rezoluciji postoje neslaganja. Ne znam kako će postupiti Vrhovna rada, ali postoji amandman poslanika partije Sluga naroda Aleksandra Kačure, koji je takođe video potrebu da se u ovu rezoluciju uvedu odgovarajuće korekcije. Sada je ovo pitanje u fazi rasprave i mogućeg rešenja“, objasnio je Kravčuk u intervjuu za ukrajinski list „Strana“.

Kravčuk je priznao od rešenja ovog pitanja zavisi mogućnost funkcionisanja kontakt grupe.

„Dalje mogućnosti za rad biće blokirane. Rusija i područja Donjecke i Luganske oblasti koje ne kontroliše Kijev otvoreno govore o tome. Oni čekaju dok mi govorimo da se na ovom pitanju radi. Ali tada će sva odgovornost biti na Vrhovnoj radi“, istakao je političar.

Prema njegovim rečima, Ukrajina mora da odredi sistem upravljanja na teritorijama Donbasa koje nisu pod njenom kontrolom, inače neće moći da napreduje u rešavanju pitanja daljeg rešavanja sukoba.

„Ukrajina se ne protivi razvoju takvog pristupa (dodeljivanja posebnog statusa teritorijama Donbasa koje nisu pod kontrolom Kijeva). Ta područja se značajno razlikuju od (zapadnih ukrajinskih gradova) Lavova i Ivano-Frankovska. Tamo je potreban poseban sistem upravljanja i, dok ovo ne shvatimo, nećemo moći da se krećemo napred“, zaključio je Kravčuk.

Pripadnik Narodne milicije Luganske narodne republike na kontakt liniji u Donbasu - Sputnik Srbija
Kijev najavio nacrt zakona o prelaznom periodu za Donbas

Specijalni predstavnik šefa OEBS-a u Ukrajini i kontakt grupi Hajdi Grau izjavila je 17. septembra da je, zbog ovog dokumenta koji je usvojio ukrajinski parlament, na poslednjem sastanku grupe faktički blokirana diskusija o rezoluciji Vrhovne rade Ukrajine o lokalnim izborima, koja zabranjuje održavanje izbora u Donbasu, namećući im čitav niz uslova koji su u suprotnosti sa Minskim sporazumima.

Nakon sastanka, predstavnik Rusije u kontakt grupi Boris Grizlov naglasio je da ova rezolucija „grubo narušava Minske sporazume i normandijske dogovore, rezoluciju Saveta bezbednosti UN, a narušavanje još uvek nije ispravljeno“.

Predstavnici Donjecke Narodne Republike takođe smatraju da će rad ove kontakt grupe biti blokiran sve dok se ova rezolucija Vrhovne rade o izborima ne uskladi sa Minskim sporazumima.

Rezolucijom koju je Rada usvojila 15. jula o lokalnim izborima planiranim za 25. oktobar, ne predviđa se održavanje izbora na teritorijama Donbasa koje ne kontroliše Kijev. Kao uslovi za održavanje izbora u ovim oblastima navode se preliminarna predaja kontrole Ukrajini nad delom granice sa Rusijom, povlačenje svih „ilegalnih oružanih formacija“ i tehnike, uspostavljanje „ustavnog sistema, zakona i reda“ u regionu u skladu sa važećim zakonima Ukrajine. Ovi uslovi su u suprotnosti sa odredbama Minskih sporazuma, koji podrazumevaju da Ukrajina dobije kontrolu nad granicom tek nakon što u regionu budu održani lokalni izbori i kada Donbas dobije poseban zakonski konsolidovan status.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala