Zlatni toranj Palića dodeljen švedskom filmu „Nada“, specijalno priznanje ruskom reditelju

© Festival evropskog filma PalićScena iz filma "Nada", pobednika 27. Festivala evropskog filma Palić
Scena iz filma Nada, pobednika 27. Festivala evropskog filma Palić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zlatni toranj za najbolji film na 27. Festivalu evropskog filma Palić dodeljen je norveško-švedskom filmu „Nada”, u režiji Marije Sedal, dok je Palićki toranj za najbolju režiju dodeljen poljskoj rediteljki Agnješki Holand, za režiju filma „Šarlatan”. Specijalno priznanje pripalo je ruskom reditelju Ilji Hržanovskom za kontroverzni film „DAU Nataša“.

U obrazloženju za nagradu filmu „Nada“ međunarodni žiri je naveo da je on „na iznenađujući način dirnuo gledaoce sirovošću kojom je pristupio svojoj temi, a pritom nikada nije bio jeziv“.

„Takođe, očarao nas je svojim toplim prikazom šire porodice i njihovim odgovorom na najrazornije vesti koje jedna porodica može primiti”, naveo je žiri.

Povodom dodele Palićkog tornja uglednoj poljskoj rediteljki žiri je naveo da „u svojoj petoj deceniji filmskog stvaranja, Agnješka Holand, neumorno posvećena, nastavlja da secira evropsku istoriju 20. veka“.

„Ona se nenametljivo bavi mnogim temama: misterioznim ubistvom, istorijskim dramama, kultom ličnosti u vidu prirodnog iscelitelja – i time preseca nekoliko vremenskih razdoblja i političkih doba, od kapitalizma preko fašizma do totalitarizma u Čehoslovačkoj. Sve to upućuje na velikog filmskog stvaraoca”, glasi obrazloženje žirija za ovu nagradu.

© Festival evropskog filma PalićScena iz filma "Šarlatan" poljske rediteljke Agnješke Holand
Zlatni toranj Palića dodeljen švedskom filmu „Nada“, specijalno priznanje ruskom reditelju - Sputnik Srbija
Scena iz filma "Šarlatan" poljske rediteljke Agnješke Holand

Međunarodni žiri 27. Festivala evropskog filma Palić radio je u sastavu: filmska selektorka Mišel Keri (Nemačka), predsednica, reditelj i scenarista Igor Ivanov (Severna Makedonija) i reditelj i scenarista Goran Radovanović (Srbija).

Specijalno priznanje kontroverznom filmu "DAU Nataša"

Žiri je Specijalno priznanje dodelio nemačko-ukrajinsko-britanskoj koprodukciji „DAU Nataša” u režiji Ilje Hržanovskog i Jekaterine Oertel dodelio zbog „neobuzdanog prikaza odnosa žrtve i tlačitelja, vlasti i pojedinca i mašinerije totalitarne države. To je deo šireg DAU projekta koji je potpuno bez presedana u istoriji kinematografije”.

Žiri je ovogodišnji Glavni program, u kojem je prikazano 12 filmova, ocenio kao odličnu selekciju. Za nagrade se, pored ostalog, takmičio i srpski film „Ime naroda“ u režiji Darka Bajića, kao i filmovi „Pinokio“ Matea Garonea, „So od suza“ Filipa Garela, „Lekcije iz persijskog“ Vladimira Pelermana i drugi.

Nagrada za najbolji film programa „Paralele i sudari“ pripala je se poljskom filmu „Ubij, pa napusti grad” u režiji Marijuša Vilčinskog.

Glumici Mirjani Karanović uručeno festivalsko priznanje „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji - Sputnik Srbija
Mirjana Karanović: Ponosna sam na 40 godina glumačkog rada /video, foto/

„Ovim debitantskim dugometražnim ostvarenjem Vilčinski je trijumfalno položio test pred publikom, a od njega u budućnosti možemo očekivati jedinstvene kinematografske dragocenosti”, naveo je, pored ostalog, žiri, koji je radio u sastavu: filmska kritičarka Jelena Đurović (Srbija), predsednica, filmski kritičar Greg De Kjur (SAD) i filmski kritičar Zoran Janković (Srbija).

FIPRESCI nagrada za najbolji film glavnog programa dodeljena je poljsko-švedskom filmu „Znoj” u režiji Magnusa von Horna.

Ovogodišnje, dvadeset sedmo izdanje Festivala evropskog filma Palić, održano je od 12. do 18. septembra u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, u bioskopu „Eurosinema” i „Art bioskopu Lifka” u Subotici, kao i bioskopu „Abazija” na Paliću.

U okviru festivalskog programa, publici je predstavljeno više od 100 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 selekcija i programskih celina, uz poštovanje svih mera Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala