Trampov kulturni rat: Patriotskim obrazovanjem protiv levičara–krstaša

© AP Photo / Evan VucciDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kritička rasna teorija i revizionistička istorija kao što je Njujork tajmsov projekt „1619“ su otrovni i zato im se moramo suprotstaviti patriotskim obrazovanjem, izjavio je američki predsednik Donald Tramp.

Govoreći u četvrtak povodom Dana ustava – godišnjice američkog osnivačkog dokumenta potpisanog 1787. godine – Tramp je osudio radikale koji žele da „sruše ovo dragoceno nasledstvo“, posebno imenujući kritičku teoriju rase, projekt „1619“ i „Narodnu istoriju Sjedinjenih Država“ Hauarda Zinova.

„Pobuna levice i trenutni haos direktni su rezultat decenija levičarske indoktrinacije u našim školama“, rekao je Tramp u osvrtu na nemire koji su započeli krajem maja i raširili se širom zemlje navodno u ime rasne pravde.
​„Kritička rasna teorija i projekt '1619' deo su krstaškog rata protiv američke istorije. To je toksična je propaganda, ideološki otrov koji će, ako se ne ukloni, rasturiti građanske veze koje nas povezuju. Podučavanje kritičke teorije rase u školama je zlostavljanje dece, u pravom smislu tih reči“, rekao je Tramp.

Ocenivši SAD kao„najpravedniju, najravnopravniju i najprosperitetniju naciju u ljudskoj istoriji“, Tramp je rekao da se Amerikanci nikada neće pokoriti „tiraniji kulture isključivanja“ i da će „povratiti našu istoriju i našu zemlju građanima svih rasa, boja, religija i veroispovesti“.

Kao meru da se to postigne, najavio je osnivanje predsedničke komisije za patriotsko vaspitanje, nazvane „Komisija 1776“, po godini u kojoj je prvih 13 američkih kolonija proglasilo nezavisnost od Velike Britanije.

​Njujork tajms prihvatio je prošle godine projekt „1619“ a autorka glavnog eseja Nikol Hana-Džons dobila je Pulicerovu nagradu. U partnerstvu sa Centrom Pulicer, njen tekst je dostavljen hiljadama škola širom SAD iako je nekoliko puta morao da se dorađuje zbog netačnih tvrdnji poput one da je američka revolucija vođena zbog očuvanja ropstva.

U odgovoru na Tvit Bele kuće u kome su postavljeni delovi Trampovog govora, neki mejnstrim mediji su osudili Trampovu kritiku projekta '1619' i nazvali autorku eseja „nacionalnim blagom“, prenosi RT.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala